Bundeva

09/04/2019 Bašta 2803 Views
Bundeva je biljka koja se odomaćila u našim baštama iako izvorno potiče iz Amerike. Bundeva ne samo što je hranjiva već je i lekovita. Saznajte nešto o uzgoju bundeve.

Na početku je važno da odaberete odgovarajuće mesto za sadnju. Osnovni uslov je da bundeva treba da dobija što više sunca tokom dana. Ovo je važno i zbog prevencija zaraza i bolesti.


Bundeva

Zemlju pripremate na taj način što ćete joj dodati kompost, dobro isitniti i izmešati. 
Bundeve vole meku, rastresitu zemlju, bez velikog tvrdog grumenja, kako bi njihov koren mogao da se nesmetano razvija.


Bundeva

Pre sadnje potrebno je da napravite kupe od zemlje u koje ćete zasaditi seme. Kupa treba da bude oko 15cm visoka. Pravljenje kupa omogućava bolju drenažu zemljišta, a pored toga pomaže da se zemlja bolje ugreje i ubrzava klijanje. Najbolje je da kupe budu na rastojanju od 1 do 1,5m. Nedelju dana posle sadnje bundeva počinje da klija.


Bundeva

Zemlju oko biljaka možete prekriti slamom. Bundeve zahtevaju obilno navodnjavanje bar jednom nedeljno. Ako želite da bundeve budu pravilnog oblika slobodno ih možete okretati, ali dobro pazite da slučajno ne prekinete ili oštetite lozu na kojoj rastu. Da bi ste sprečili da bundeva počne odozdo da truli možete je staviti na slamu ili na neku staru dasku.


Bundeva

Pokupite bundeve kada im se loza osuši, ali pre prvog jesenjeg mraza. Operite ih i ostavite na vazduhu da se osuše. Bundeve treba čuvati na suvom i hladnom mestu.

Related articles