Bušenje keramičkih pločica

17/03/2018 Procedure 19414 Views
Prilikom bušenja keramičkih pločica često se dešava da ona pukne. Pogledajte kako to pravilno da uradite i da pločica ostane čitava.

Često, kada želite da postavite nešto na zid u kupatilu ili kuhinji, morate probušite rupu u zidnoj pločici i postavite tipl. Ova radnja je slična kao postavljanje tipla u zid sa jednom malom razlikom. Naime, keramička pločica ima jako tvrdu površinsku glazuru. Bušenje sa udarnim čekićem bi, sasvim sigurno, polomilo keramičku pločicu. Osim toga na glatkoj površini je gotovo nemoguće sprečiti da burgija sklizne. Zbog toga je neophodno obezbediti ležište za burgiju pri bušenju.


Potreban alat: olovka, burgija, bušilica

Potreban materijal: izolir traka, tipl


Keramičke pločice

Na tržištu je moguće naći specijalne burgije za probijanje glazure ali ovo možete da uradite i sa alatom kojim već raspolažete. Postoji dva načina kako to uradite bez neplaniranih oštećenja. Za prvi način potrebno je da uzmete kirner (zaoštreni metalni vrh) i njime uz pomoć ručnog čekića, vrlo lagano obijete glazuru u tački gde želite da bušite.


Lepljenje izolir trake na keramičku pločicu

umesto izolir trake može se koristiti i selotejp

Drugi način je još lakši. Dovoljno je da preko mesta na kome ćete da bušite rupu prelepite parče selotejpa ili izolir trake. Na početku bušenja ona će sprečavati da burgija sklizne sa odabranog mesta za bušenje.


Obeležavanje mesta na izolir traci

Na samolepljivoj traci označite mesta na kojima ćete da bušite. Ako ste koristili selotejp onda ste mogli mesta bušenja da označite direktno na pločici pošto je selotejp providan.


burgija i tipl

Pre nego što ćete da započnete bušenje pametno je obeležiti dužinu tipla na burgiji komadom izolir trake. Ako, pri bušenju, burgija uđe u zid do naznačenog mesta, sigurni ste da rupa nije plitka za odabrani tipl.


Bušenje keramičkih pločica

pločicu bušite bez udarnog čekića na bušilici

Na početku bušenja na bušilici podesite bušenje bez udarnog čekića. Kada probijete keramičku pločicu uključite čekić i bušite do željene dubine.


Skidanje izolir trake sa keramičke pločice

Ivica rupe će biti pravilnog oblika

Kada izbušite rupe, skinite samolepljivu traku. Ivice rupe su pravilnog oblika.


Ušrafiljivanje šrafa u keramičku pločicu

Nakon toga se montira profilisani lim…


bušenje keramičkih pločica

A onda i držač za toalet papir koji nam je poslužio kao primer u ovoj demonstraciji.

Related articles