Celer

10/04/2019 Bašta 4716 Views
Koren celera Vam je poznat, verovatno, kao sastojak supe. Iseckani list celera je vrlo čest začin. Svi delovi ove biljke imaju lekovita svojstva. Saznajte kako se uzgaja ova izuzetna biljka

Celer je dvogodišnja biljka. Razvija se iz semena i rasprostranjena je širom sveta. Za ishranu i lečenje se koriste svi delovi biljke koren, stabljika, listovi i seme. U ishrani koren celera se najčešće koristi kao važan dodatak supama i sosevima. Iseckano lišće je jedan od važnijih začina u kulinarstvu. Seme celera se takođe koristi kao začin ali i u medicini kao diuretik. Lista korisnih stvari u vezi ove biljke je, prilično dugačka. Pogledajte kako se uzgaja celer.


Celer

Najbolje raste u dobro pripremljenoj zemlji, obogaćenoj organskim materijama. Ako sadite celer na zemlji na kojoj celer ranije nije sađen trebalo bi da usitnite zemlju u jesen i ponovo u proleće pre sadnje. Đubrivo treba da dobro izmešate sa zemljom pre sadnje.


Celer

Seme celera treba prvo da zasadite u zatvorenom prostoru oko 10 nedelja pre poslednjeg očekivanog prolećnog mraza. Ako možete, bolje je da kupite mlade biljke nego seme jer na taj način preskačete jedan korak u proizvodnji i smanjujete rizik da vam se seme ne primi u dovoljnom procentu.


Celer

Mlade biljke koje ste odgajali u zatvorenom prostoru, ili koje ste kupili gotove možete presaditi u baštu tek kada se uverite da nema više opasnosti od prolećnih mrazova. Sadite celer na rastojanju od oko 25 do 30 santimetara u redovima. Redovi treba da budu razmaknuti 50 do 60cm. Kada ste celer posadili možete koristeći prskalice navodnjavati baštu. Održavajte leju vlažnom posebno tokom prve tri nedelje. Celer najbolje uspeva kada dobija najmanje 3cm vode svake nedelje.


Celer

Možete okopavati ali samo površinski sloj od nekoliko santimetara. Koren celera je jako plitak i vlaknast. Jedan lak metod za dobijanje bele boje celera je da ga zagrnete zemljom. Kako biljka raste potrebno je da je zagrćete svake nedelje dok biljke ne dostignu visinu od 30 do 50 santimetara. Kada vadite isecite lišće na oko 5 cm iznad zemlje, vadite i čuvajte na hladnom mestu.

Related articles