Čigra od plastičnog čepa

24/10/2021 Projekti , Za decu 1617 Views
Čigra se koristi već hiljadama godina. Zabavite se sa nama praveći ovu staru igračku od modernih materijala.

Čigra se koristi već hiljadama godina. Arheolozi su pronalazili čigre koje su veoma stare i tada su imale namenu kao i danas… igra i zabava. Ako se neka stvar toliko dugo zadržala u upotrebi, vredna je pažnje. U stara vremena se, najčešće, pravila od drveta. Danas ćemo je praviti od modernog materijala. Istovremeno recikliraćemo odbačenu stvar i dati joj novu svrhu. Zabavite se sa nama, pogledajte kako se pravi čigra od plastičnog čepa.


Potreban alat: bušilica, burgija, lepak

Potreban materijal: plastični čep, čačkalica


Plastični čep i čačkalica

Čigre su u osnovi jednostavne. Sastoje se samo iz dva dela. Osovine oko koje se rotira disk. Za osovinu će nam poslužiti obična drvena čačkalica, a za disk ćemo upotrebiti plastični čep. Prečnik čepa nije presudan ali ako je veći čigra će biti sporija ali zbog veće inercije će se duže vrteti, i obrnuto. Znajući ovu karakteristiku odlučite koju dimenziju će imati Vaš čep. U ovom slučaju prečnik plastičnog čepa je 4cm.


Crveni plastični čepVažno je da čačkalica prozalazi kroz centar čepa

Druga važna stvar o kojoj morate da vodite računa je da osovina, odnosno čačkalica prolazi tačno kroz sredinu plastičnog čepa. Ukoliko to nije slučaj takva čigra se neće mirno vrteti već će „posrtati“ i vrlo se brzo zaustaviti. U određivanju centra kruga čepa pomoći će nam sam čep. Naime, prilikom procesa proizvodnje ostaje mali kružić, izbočina tačno na sredini čepa, upravo ovde treba da se probuši rupa za čačkalicu.


Bušenje plastičnog čepa

Za bušenje rupe sasvim dobro može da posluži šilo, ali ako baš insistirate na preciznosti koristite bušilicu i burgiju prečnika kao i prečnik čačkalice. Plastika je veoma mekana tako da nema potrebe da vršite veliki pritisak na bušilicu.


Čačkalica provučena kroz sredinu plastičnog čepa

Na kraju provucite čačkalicu kroz rupu na plastičnom čepu tako da ¼ dužine čačkalice bude sa jedne strane čepa a ostatak sa druge strane. Čačkalicu fiksirajte sa malo super lepka.


Čigra od plastičnog čepa

I to je to, čigra od plastičnog čepa je gotova, igra može da počne.

Related articles