Cik-cak polica

13/11/2019 Projekti 3491 Views

Cik-cak polica nije nešto što se redovno viđa u dečijim sobama na našim prostorima. Zbog toga je jedna ovakva polica živih boja pravi ukras i unikatan deo nameštaja u dečijoj sobi.


Potreban alat: Bušilica, kirneri, čekić

Potreban materijal: Drveni tiplovi, lepak za drvo


cik cak polica

Iako izgleda kao komplikovana izrada ove police, zapravo nije. Potrebno je nekoliko komada iverice, drveni tiplovi… i malo odlučnosti da se napravi.


bušenje iverice

Za početak je potrebno da odredite dimenzije nove police. Ovo možete odrediti na osnovu toga koliko knjiga na nju želite da smestite ili na osnovu raspoloživog prostora. Na osnovu dimenzija odredite željeni broj segmenata i ugao pod kojim će se oni spojiti. Najzgodnije je, kako za korišćenje tako i za pravljenje police, elemente police spajati pod pravim uglom. Nakon što ste pripremili elemente za sastavljanje police potrebno je, bušilicom, na svakom izbušiti rupe za drvene tiplove pomoću kojih će se spajati elementi. Prečnik burgije mora biti isti kao i prečnik drvenih tiplova. Šrafovi nisu pogodni za spajanje jer bi se njihove glave videle.


postavljanje kirnera

Nakon što ste izbušili rupe u jednom segmentu u njega postavite kirnere za obeležavanje rupa


obeležavanje mesta za rupe na polici

prislonite na drugi element na mesto gde ih je potrebno spojiti i pritisnite…


kirneri za rupe

…kako bi kirneri obeležili mesta na kojima je potrebno izbušiti rupe tako da spoj bude dobar.


sipanje lepka u rupe na iverici

Nakon što ste izbušili rupe na obeleženim mestima, potrebno je dodati u njih malo lepka za drvo


postavljanje drvenog tipla u rupe

…pa zatim postavite drvene tiplove u njih.


spajanje iverice drvenim tiplovima

Na tiplove koji vire iz prvog segmenta postavite drugi segment police i dobro ga pritisnite kako bi se segmenti spojili.


spajanje cik-cak police

Dalje nastavite da bušite rupe, postavljate kirnere, obeležavate sledeće segmente sve dok ne sastavite celu policu. Nekada površina iverice je izuzetno tvrda i da bi kirneri ostavili lep trag na površini potrebno izvršiti dodatni pritisak čekićem.


cik cak polica

Kada ste sastavili kompletnu policu još jednom proverite sve uglove i dimenzije i ostavite da se lepak za drvo osuši 24 sata. Nakon toga policu možete postaviti na zid. U koliko se radi o betonskom zidu ili zidu od pune cigle možete koristiti i nevidljive nosače  čime će ovakva polica dodatno doći do izražaja.

Related articles