Čiviluk od vešalica

26/04/2018 Projekti 3874 Views
Pogledajte kako od nekoliko starih drvenih vešalica možete da napravite interesantan i originalan čiviluk.

Nekada su sve vešalice za odela bile izrađene od drveta. Već dugo vremena potiskuju ih moderne vešalice izrađene od plastike. Iako su nekada bile veoma korisne sada su višak. Uz malo truda i mašte možete da im udahnete novi život i novu funkciju.


Potreban alat: Ručna kružna testera, glodalica, ručno rende, ručna testera, olovka, šrafciger, bušilica

Potreban materijal: Drvene vešalice, lepak za drvo, šrafovi za drvo


drvene vešalice

Sigurno negde u ormaru imate nekoliko starih drvenih vešalica koje ne koristite. Evo načina da ih iskoristite i da im podarite novu namenu, a istovremeno da napravite nešto originalno, korisno i zabavno. Napravite čiviluk od starih drvenih vešalica.


sečenje ručnom kružnom testerom

Pogađate, kuke na čiviluku će biti napravljene od vešalica za odeću. Prvo što treba napraviti je postolje na koje će biti pričvršćene vešalice. Za to može poslužiti bilo koja drvena daska ili letva. U našem slučaju iskoristili smo ostatke iz nekog drugog projekta i napravili osnovu  dimenzija 6×2,5cm i. Uz pomoć ručne kružne testere i vođice za ručnu kružnu testeru isekli smo drvenu letvu na dužinu od 28cm. Dužina osnove i broj vešalica je proizvoljan. Mi smo iskoristili 3 vešalice.


ručno rende

Da bi idealno izravnali površinu koristite ručno rende. To je stari alat koji je nekada bio nezaobilazan u stolarskim radionicama. Iza sebe ostavlja ravnu i glatku površinu drveta. Ukoliko nemate ovaj alat površinu obradite šmirglanjem.


glodalica

I na kraju rubove obradite glodalicom. I ovim ste dobili dobru osnovu za čiviluk.


drvena vešalica

Sada na red dolaze vešalice. Postavite vešalicu na osnovu, kao na slici. Kada odredite potreban ugao pod kojim će vešalice stajati u odnosu na osnovu, povucite liniju kako je pokazano na slici.


sečenje drvene vešalice

Testerom isecite vešalicu po liniji koju ste ranije ocrtali


obeležavanje drvene vešalice grafitnom olovkom

Iskoritite ovu vešalicu da na ostalima ucrtate linije po kojima ćete ih iseći.


šraf i drvena vešalica

Na red došlo pričvršćivanje vešalica na osnovu. Za ovu priliku izaberite odgovarajuće šrafove za drvo. Šraf treba da proše kroz osnovu i da završi u vešalici. Kao na slici.


drvena letvica

Na osnovu obeležite mesta na kojima će biti pričvršćene vešalice. Izbušite pilot rupe čiji prečnik odgovara odabranim šrafovima


nanošenje lepka za drvo na vešalicu

Na kraju je ostalo da na vešalicu nanesete tanak sloj lepka za drvo


lepljenje vešalice na drvenu letvicu

Vešalice fiksirate na osnovu pomoću šrafova za drvo. Eventualni višak lepka odmah obrišite.


čiviluk od vešalica

Ostavite vešalicu do sutra da se lepak učvrsti.

Related articles