Crni luk

06/04/2018 Bašta 5929 Views
Crni luk je jedno od najrasprostranjenijih povrća. U našoj kuhinji je nezaobilazan sastojak velikog broja jela. Saznajte još dosta toga o povrću koje se zove crni luk.

Crni luk je jedno od najrasprostranjenijih povrća. U našoj kuhinji je nezaobilazan sastojak velikog broja jela. Cenjen je zbog svog specifičnog ukusa. Crni luk, pored toga što je veoma ukusan u jelima on je i izuzetno zdrav.


presečen crni luk

Crni luk je dvogodišnja biljka iz porodice Allium. Poreklom je iz južne Azije. Ovo povrće se koristi u ljudskoj ishrani kao salata ili začin. Ima malo standardnih hranjivih sastojaka ali dosta lekovitih aktivnih materija. Crni luk ima antibakterijsko, fungicidno i dezinfekciono dejstvo pa se u narodnoj medicini koristi za obloge na koži. Pored toga poznato je da je crni luk koristan u borbi protiv kardiovaskularnih i kancerogenih oboljenja.


koren crnog luka

Crni luk ima mali koren i hrani se sa malog, ograničenog područja. Zbog toga bi zemlja mora da bude dobro pripremljena primenom veštačkog đubriva, kako bi se obezbedila dovoljna količina hranljivih materija za mlade biljke. Pre sadnje  veštačko đubrivo, ako nameravate da ga primenjujete, dobro pomešati sa zemljom.


Cvet crnog luka

Na kraju druge godine života iz glavice izrastaju cvetna stabla koja donose seme.  Ovo seme se koristi za ponovno sejanje crnog luka. Za rani rod, crni luk treba posaditi u zatvorenom prostoru. Posadite seme u plitkim posudama oko dva meseca pre nego što ćete ga presaditi u baštu. Gustina sadnje je jedno seme na 1 do 2 kvadratna santimetra..


Zasađen luk

Kada je crni luk speman da se presadi u baštu, odsecite vrhove na oko 10cm. Presađivanje u baštu  izvršiti sredinom proleća. Ako želite, crni luk možete posaditi i direktno u baštu kada prođu svi prolećni mrazevi. Ovom prilikom potrebno je da napravite brazde, na rastojanju od oko 30cm. Stavite oko 8 do 10 semena na svakih 5cm.


Zasađen crni luk

Koren crnog luka se intenzivno razvija na temperaturi od 8-10 stepeni Celzijusa, a nadzemni deo na 18-20 stepeni. Ovo upućuje na zaključak da je biljke dobro saditi ranije kako bi dovoljan period vremena provela na nižoj temperaturi i dobro se ukorenila.
Na temperaturi od oko 20-25 stepeni formira se lukovica. Temperature preko 25 stepeni ubrzavaju sazrevanje lukovice. Kada crni luk poraste, proredite ga tako što ćete ostaviti po jedan na svakih 10 do 15cm.


Crni luk

Crni luk je spreman za berbu kada biljka omekša i padne po zemlji. Sa vađenjem se počinje kada bar polovina biljaka polegne. Posle vađenja ostavite crni luk nekoliko dana da se osuši u bašti. To će omogućiti da kora očvrsne i da dobije na kvalitetu.

Related articles