Dekorativne kugle od konca

29/04/2018 Projekti 10529 Views
Ove dekorativne kugle od konca su korisne za ukrašavanje povodom rođendana, dočeka nove godine i slično. Postupak njihove izrade je lak i interesantan.

Sve kućne zabave i proslave ne mogu da prođu bez nekih ukrasa. U prodavnicama možete naći najrazličitije dekorativne predmete za te prilike, ali možete ih i sami napraviti, što je još bolje.


Potreban alat: Igla

Potreban materijal: Raznobojni konac ili vuna, baloni, glicerin, štirak, glicerin


konci i vune različitih boja

Za ovaj projekat je potrebno nekoliko uobičajnih stvar. Baloni, konac, vuna i sl, štirak.


ljubičasti balon

Balone naduvajte do željene veličine kugli. Ukoliko želite da kugle budu manje potrudite se da nabavite manje balone, jer ako nisu dovoljno naduvani kugle se neće lepo formirati.


nanošenje lepka na balon

Balon premažite glicerinom

Nakon toga balon premažite glicerinom, može i obično jestivo ulje. Ovaj tanak film će sprečiti da se konac, odnosno vuna, zalepi za balon. U nekim foto pričama smo za ovakvu namenu često koristili WD – 40. Ovog puta to nije dobar izbor, jer WD-40 nagriza gumu balona što dovodi do njegovog pucanja.


potapanje konca u lepak

Nakon toga u nerazređeni štirak potopite konac. Lepo ga složite kako se ne bi zamrsio. Umesto štirka možete koristiti i neki lepak kao što je lepak za drvo ili slično.


Namotavanje konca na balon

Nakon toga namotavajte konac oko balona u svim pravcima. Gušća mreža obezbeđuje i čvršću kuglu.


dekorativne kugle od konca

Kugle treba da se suše 24 sata

Sada je potrebno ostaviti ove kugle od konca da se štirka dobro osuši. Praktično se pokazalo da kugle postavite u čaše. Povremeno ih okrećite da bi se ravnomerno prosušile. Kugle su suve  posle, otprilike 8 sati ali najbolji efekat se postiže nakon 24 časa.


probijanje balona iglom

Za sledeći korak Vam treba igla. Držite balon za čvor i probušite ga.


probijanje balona iglom

Nakon bušenja balona ostaje mreža konca koja je zadržala oblik balona.


izbušen balon

Na kraju izduvani balon izvucite kroz neku rupu na mreži.


dekorativne kugle od konca

Pre naduvavanja u balon stavite neku igračkicu

I to je to. Sa ovim možete da eksperimentišete na razne načine. Korišćenjem raznobojnih konaca na jednom balonu, da eksperimentišete sa veličinom kugle ili sl. Takođe možete u balon, pre naduvavanja, da stavite neku igračkicu. Nakon bušenja i vađenja balona igračkica će ostati unutar kugle od konca.

Related articles