Dekupaž

29/04/2018 Procedure , Projekti 7772 Views
Dekupaž je stara tehnika ukrašavanja predmeta. Evo kako da počnete.

Dekupaž je stara tehnika ukrašavanja predmeta. Zasniva se na sečenju delova papira i njihovom lepljenju na pripremljenu površinu nakon čega se predmet lakira. Ova se tehnika vremenom razvijala i napredovala. Danas ima više procedura koje se nazivaju dekupaž i sve za cilj imaju ukrašavanje predmeta.


Potreban alat: Pljosnata četkica, bušilica, šmirgl papir

Potreban materijal: Lepak za drvo, novinski papir, drveni štapić, lak


dva medaljona

Najpoznatija vrsta dekupaža je „salvetna tehnika“ koja podrazumeva lepljenje motiva sa salveta, ali kao materijal mogu da se koriste i fotografije, novinski papir, razglednice i sl. Dekupažom možete ukrašavati svaki čvrst predmet izrađen od drveta, stakla, metala, keramike i sl.


lepak za drvo, četkica, novine i medaljon od gipsa

Ovom prilikom ćemo Vam pokazati proceduru za jedan „Uradi Sam“ dekupaž. Za ovaj projekat potreban Vam je objekat koji ukrašavate. U ovom slučaju to je privezak od gipsa. Inače može biti bilo koji čvrst predmet. Zatim potreban Vam je lepak. Za tehniku dekupaža možete da nabavite poseban lepak koji već u sebi sadrži lak, ali u varijanti Uradi Sam možete koristiti i lepak za drvo razređen sa vodom u odnosu 1:1. Zatim, potrebna je i pljosnata četkica za nanošenje lepka i materijal koji ćete da lepite. U prodavnicama koje se bave prodajom ovog materijala možete nabaviti poseban papir za dekupaž. U ovom slučaju to je novinski papir. I na kraju još Vam je potrebna mašta pa da krenemo.


cepanje novinskog papira

Na početku pripremite papir tako što ćete iscepkati komadiće novinskog papira. Možete i da ga sečete makazama ali mnogo lepše izgleda kada su ivice papira nepravilno pocepane nego kada su oštere.


iscepkan novinski papir

Nacepkajte dovoljnu količinu tako da Vam ne nestane materijala u sred posla. Komadiće možete da cepkate nasumično ili da izdvajate određene motive ili tekstove. Takođe veličina komadića nije striktno određena. Veće komadiće pogodnije je upotrebljavati ukoliko je predmet većih dimenzija a manje ako se radi o nekom manjem predmetu. U ovom slučaju parčići su 1-2 cm.


lepak za drvo pomešan sa vodom

Pre početka pripremite lepak tako što ćete pomešati istu količinu vode i lepka za drvo. Dobro promešajte tako da se lepak homogenizuje i da cela količina bude iste gustine.


premazivanje gipsanog medaljona sa lepkom

I dalje ide lako. Pljosnatom četkicom nanesite tanak sloj lepka na mesto gde ćete zalepiti papir….


lepljenje komadića novinskog papira na medaljon od gipsa

Zalepite parče papira…


lepljenje komadića novinskog papira na medaljon od gipsa

A zatim četkicom na kojoj ima lepka pređite preko papira, od sredine prema ivicama, i na taj način oblikujte papir prema krivinama samog predmeta i istovremeno istiskate sav vazduh između predmeta i papira.


medaljon od gipsa ukrašen tehnikom dekupaž

Kada ste zadovoljni kako parče papira stoji na tom mestu nastavite ovako  dok ne pokrijete ceo predmet. Ovo je samo jedna varijanta dekupaža. Takođe, može da se predmet farba nekom akrilnom bojom i lepi samo jedan motiv, ali to je sve stvar Vaše odluke.


bušenje medaljona od gipsa

Na kraju predmet morate da prelakirate kako bi se papir zaštitio. Ako želite da dekupaž ima trodimenzionalnost i dubinu moraćete naneti više slojeva laka. Ustvari, veliki broj slojeva laka je i najvažnija odlika dekupaža. Lak se obično nanosi četkom ili valjkom ali postoji još jedna metoda koja daje najbolje rezultate. Za početak izbušite jednu malu rupu (1mm) na nekom mestu koje nije uočljivo. U ovom slučaju na donjem delu priveska.


ubadanje čačkalice u medaljon

Zatim u nju postavite tanak drveni štapić.


lakiranje medaljona

Sada držeći štapič uronite predmet u lak. Lak, u principu, može biti bilo koji. Važno je da ne bude na uljanoj bazi jer se jako sporo suši i dugo vremena ostaje lepljiv. Akrilni lakovi su neotrovni i gotovo da nemaju mirisa. Lakovi na nitro bazi imaju neprijatan miris ali se veoma brzo suše posle čega uopšte nemaju miris.


sušenje laka na medaljonu

Posle potapanja predmeta u lak zabodite štapić tako da se višak laka sleva preko njega. Ovo je i najvažnija uloga tog štapića. Kada se ne bi obezbedilo slivanje viška laka na predmetu bi se stvarale kapljice laka koje bi vrlo ružno izgledale posle sušenja.


šmirglanje medaljona

Posle nekoliko slojeva laka potrebno je ošmirglati i polirati predmet kako bi se izravnale sve nepravilnosti na površini predmeta. Za ovo se koristi veoma fina šmigl papir, tvz vodena kod koje se granulacija kreće od 800 do 2000. Ovim je potrebno poravnati sva ispupčenja na površini a rupice će popuniti naredni slojevi laka.


lakiranje medaljona od gipsa

Kada ste išmirglali predmet i odstranili svu prašinu vlažnom krpom, ponavljajte proces lakiranja i sušenja sve dok potpuno ne budete zadovoljni izgledom predmeta.


medaljon ukrašen tehnikom dekupaž

Poslednji sloj laka se ne šmirgla. Važno je napomenuti da pre svakog sledećeg sloja laka onaj prethodni mora biti potpuno suv. Ovo je jedan dugotrajan posao koji se na kraju ipak isplati kada vidite da imate jednu lepu i potpuno originalnu stvar.

Related articles