Dihtovanje prozora i vrata

24/11/2019 Procedure 28093 Views

Početak jeseni je vreme kada razmišljamo o grejanju i računima za grejanje koji nas očekuju u predstojećim zimskim mesecima. Način na koji se grejemo i odabir energenata su krupne odluke (i u tehničkom i u finansijskom smislu) koje smo pre jeseni morali da donesemo i realizujemo kako bi obezbedili da naš dom bude topao tokom zime. Pored ove velike odluke postoji nešto što možemo da uradimo kako bi smo visoke račune za grejanje bar donekle umanjili. Najjednostavniji i najjeftiniji način da sprečimo da toplota nekontrolisano izlazi iz našeg doma je dihtovanje prozora i vrata. Prema nekim proračunima utvrđeno je da se na ovaj način račun za grejanje može smanjiti od 5 do 30% u zavisnosti od toga u kakvom su vam stanju prozori i vrata.


Potreban alat: makaze (za sečenje trake)

Potreban materijal: traka za dihtovanje


izolaciona guma na prozoru

Na vratima koja vam prikazujemo na ovoj slici vidi se da postoji guma koja treba da spreči prolaz vazduha kada su vrata zatvorena. Međutim, kako se vidi na slici (u delu obeleženom strelicama) očigledno postoji izuzetno jako strujanje vazduha jer je taloženje finih čestica prašine veliko (crni prah nataložen na štoku vrata). Očigledno je da postojeća guma za zaptivanje ne vrši svoju funkciju pa je potrebno uraditi sledeće: prvo proverite da li je guma u dobrom stanju, ako je dotrajala zamenite je novom i problem će verovatno biti rešen. Ako ovo ne pomogne potrebno je da dodatno zadihtujete vrata, a to se radi na sledeći način:


skidanje stare gume sa prozora

Priprema. Ako ste ranijih godina postavljali sunđeraste ili gumene trake za dihtovanje vrata i prozora potrebno je da ih skinete. U nekim slučajevima to nije baš lako jer se sunđer odlepljuje sa plastične lepljive trake koja ga je držala zalepljenim za drvenu površinu. Potrudite se da ovaj deo posla savesno uradite jer je od presudne važnosti za uspeh dihtovanja. Naime, može se desiti da na mestima gde postoje ostaci starih traka, lepak nove trake drži nekoliko dana ili nedelja, a onda popusti, traka spada i kida se…


crna diht traka za prozore

Odabir diht trake. Na našem tržištu se mogu naći trake raznih oblika (dve vrste prikazane su na slici). Leva traka može popuniti šupljine do 5mm, a desna do 2mm. Poželjno je da stavljate traku samo one debljine koliko je neophodno, jer ako stavite predebelu traku može se desiti da se prozori i vrata teže zatvaraju. Sunđeraste trake za dihtovanje ne preporučujemo jer imaju jako kratak vek trajanja, a pri tom ne obezbeđuju savršeno dihtovanje. Pored sunđerastih i gumenih traka postoji i dihtovanje aluminijumskim lajsnama.


crna diht traka za prozore

Ovu gumenu traku za dihtovanje moguće je podeliti po dužini na dve trake koje bi kasnije lepili odvojeno kao dve nezavisne trake. Ovo rešenje ne donosi prevelike uštede s obzirom da metar dužni ove trake košta oko 60 dinara, a trake koja se ne može podeliti oko 35din.


crna diht traka za prozore

Lepljenje. Odlepite zaštitnu papirnu traku u dužini od 10 do 20 cm…


dihtovanje prozora sa gumom

…početak gumene trake za dihtovanje zalepite na ivicu okvira vrata ili prozora…


dihtovanje vrata sa gumom

…i lepite ravno duž ivice. Kada stignete do kraja okvira vrata ili prozora traku odsecite makazama ili skalpelom. Nastavite da lepite sledeću ivicu po istom principu.


dihtovanje prozora i vrata

Kada nastavljate da lepite sledeću ivicu normalnu na već zalepljenu, vodite računa da ne ostaje razmak između kraja zalepljene i početka trake koju trenutno lepite. Kada završite lepljenje zatvorite vrata (prozor) i proverite dihtovanje. Obratite pažnju da se prozor ili vrata moraju zatvarati isto kao pre. Lepljenje gume ne sme prouzrokovati da zatvaranje bude znatno otežano. Sada vam preostaje još samo da uživate u toploti vašeg doma i manjim računima za grejanje.

Related articles