Drvo od žice

01/05/2018 Projekti 7312 Views
Napravite prelep poklon za one koje volite ili ukras za svoj dom. Spojite prirodu i tehnologiju.

Svi neobični i lepi ukrasi u vašem domu svakako privlače pažnju i njihove vlasnike čine ponosnim. Nekada je gotovo nemoguće spojiti prirodu sa simbolima naučnog i tehnološkog napretka čoveka. Upravo u ovom ukrasu imate baš to.


Potreban alat: Skalpel, sečice, špic klešta, stega, bonsek, glodalica, brusilica, lenjir, olovka, šubler

Potreban materijal: Žica, izolir-traka, lak za drvo, epoksi lepak


skalpel, sečice, klešta i žica

Za pravljenje interesantne dekoracije u obliku drveta potrebno Vam je nekoliko stvarčica za početak. Osnovni materijal za pravljenje ovog neobičnog drveta je žica. Može da bude aluminijumska ili bakarna zavisno koje boje želite da bude drvo. Za ovu priliku možete u prodavnici kupiti namensku žicu ali možete i da iskoristite licnasti provodnik, kao u našem slučaju. Pored toga će Vam trebati nekoliko komada alata.


skidanje izolacije sa provodnika

Ukoliko koristite licnasti provodnik prvo što treba da uradite je da odstranite izolaciju, odnosno da oslobodite žice koje će Vam kasnije trebati.


rasplitanje snopa provodnika

Isecite ogoljenje provodnike na dužinu od oko 25 cm i raspletite licne. Dužina zavisi planirane visine drveta.


provodnici

Žica koju smo mi koristili je prečnika 1 mm i upotrebili smo 56 žica-licni. Što više imate žica, drvo će biti „razgranatije“ a deblo deblje. Kada raspletete sve žice one će biti prilino neravne i to se mora ispraviti.


ispravljanje žice

To možete uraditi na dva načina. Rastezanjem žice ona će se ispraviti ili možete je prevući preko ivice stola, kao na slici. Na oba načina dobijate ravnu žicu.


umotavanje snopa žice uz pomoć klešta

Skupite žicu u snop i jedan njen kraj fiksirajte u stegu. Kleštima uhvatite snop na rastojanju od oko 8cm od fiksiranog kraja i uvrnite snop nekoliko puta. Napravili ste deblo Vašeg drveta.


savijanje žice

Sada počinjemo da pravimo krošnju. Osnovu krošnje će činiti tri grane koje idu iz debla. Žice podelite na tri dela. U svakom delu može da bude podjednak broj žica ali nije obavezno.


savijanje žice

Nakon toga svaku od te tri grupe žica podelite na pola. Posle ovoga dobijate šest grupa.


savijanje žice

Uvrtanjem spojite dva snopa. Snopove birajte tako da pripadaju različitim grupama (misli se na početne tri grupe). Isto to uradite sa drugim i trećim snopom.


savijanje žice

Na taj način ste dobili tri grane drveta koje čine osnovu za dalje grananje.


savijanje žice

Iz svake od tri osnovne grane drvo se grana na po dve nove grane. To ćete uraditi na isti način kao osnovne grane, samo što ćete ovde žice podeliti na dve grupe a svaku grupu na po dva snopa.


savijanje žice

Uzmite po jedan snop iz svake grupe i objedinite ga uvijanjem.


savijanje žice

Uradite to i sa druga dva snopa i dobili ste grananje sa nove dve grane.


savijanje žice

Ni jedno drvo nije simetrično pa ne mora ni Vaše da bude. Grane ne moraju samo na ovaj način da se razvijaju. U toku uvijanja možete da izbacite jednu licnu- žicu i nastavite da uvijate ostale. Na taj način dobijate paralelne grane.


uvijanje krajeva žice

Ovaj proces ponavljajte dok se na kraju grane ne završe sa jednom žicom. Skratite višak žice i uz pomoć klešta na vrhu napravite male kukice.


savijanje žice

Na kraju treba da oblikujete krošnju. To ćete uraditi savijanjem i ukrštanjem grana kako bi vaše drvo što više ličilo na ono pravo.


lepljenje izolir trake na kraj snopa žica

Kada izvadite stablo iz stege na kraju će biti spljošteno. Taj deo treba odstraniti odnosno poravnati. Izolir trakom oblepite stablo na nekih 1 cm od kraja.


sečenje snopa žica pomoću bonseka

A zatim bonsekom odsecite višak. U našem slučaju drvo će „rasti“ iz drvenog postolja. Postoji mogućnost da od žice napravite koren na sličan način kao i krošnju a zatim taj koren zalepite na neki kamen ili opletete koren oko kamena… zavisi od Vaše kreativnosti.


šmirglanje drveta

Kao što smo rekli ima više varijanti na koji možete napraviti osnovu drveta. Mi smo iskoristili ostatke iz jednog drugog projekta pod nazivom saksija od šperploče. Komad šperploče smo išmirglali 


drvo i glodalica

Glodalicom oborili ivice…


lakiranje drveta

I prelakirali ga sa nekoliko slojeva laka za drvo.


crtanje dijagonale na drvetu u obliku kvadrata

Centar smo našli u preseku dve dijagonale


merenje prečnika snopa žica sa šublerom

A širinu rupe koju treba izbušiti smo dobili merenjem prečnika stabla uz pomoć šublera.


zalepljena izolir traka na burgiji

Na burgiji, uz pomoć izolir trake, označite mesto do kojeg ćete bušiti. Ono će ograničiti dubinu bušenja


komad šperploče i stubna bušilica

Potrudite se da izbušite rupu pod pravim uglom u odnosu na površinu šperploče kako bi drvo bilo pod pravim uglom u odnosu na ploču.


mešanje dvokomponentnog lepka

I na kraju u rupu postavite malo epoksi lepka a zatim postavite žičano drvo.


Drvo od žice

I to je to. Relativno lako možete da napravite ovaj neobični ukras.

Related articles