Držač olovaka od papirnih štapića

07/09/2019 Projekti , Za decu 2440 Views
Držači za olovke su neophodni na svakom radnom stolu bilo da se radi o dečijem radnom stolu ili onom ozbiljnom, kancelarijskom stolu. Pogledajte kako se pravi pleteni papirni držač olovaka.

Držači za olovke su neophodni na svakom radnom stolu bilo da se radi o dečijem radnom stolu ili onom ozbiljnom, kancelarijskom stolu. Upravo zbog toga što je toliko čest predmet iz našeg okruženja ima ga raznih oblika, boja i veličina. Pogledajte kako da sami napravite pleteni držač olovaka od papira.


Potreban alat: makaze, olovka, termo-lepak

Potreban materijal: karton, papirni štapići, lepak


Papirni štapići, dva papirna tanjira i lepak za drvo

Za početak pravljenja ovog neobičnog pletenog držača olovaka potrebno nam je samo nekoliko sitnica. U prvom redu papirni štapići. U postu pod nazivom kako se prave papirni štapići za pletenje korpica smo detaljno objasnili postupak pravljenja ovih papirnih štapića. Napravite ih… pa dosta. Pored toga potreban Vam je karton koji će biti dno držača olovaka. U našem slučaju za tu namenu smo uzeli dva kartonska tanjira. I na kraju potreban Vam je lepak. To može biti bilo koji lepak za papir, takođe može da posluži i lepak za drvo.


crtanje kruga pomoću šablona

Proces izrade držača olovaka od papirnih štapića počinje izradom dna poslude. Na kartonu nacrtajte dva kruga proizvoljnog prečnika. Veći prečnik, veći držač olovaka. Krugove možete nacrtati uz pomoć šestara ili uz pomoć nekog šablona, kao što je kod nas slučaj.


sečenje papirnog tanjira pomoću makaza

Makazama isecite karton po nacrtanim linijama


dva kruga od belog kartona

i dobićete dva kruga od kartona. Oni će poslužiti za osnovu držača olovaka


štapić od novinskog papira

Za osnovne štapiće, oko kojih će se plesti stranice, trebaju nešto kraći štapići. Dužina ovih štapića će odrediti dubinu držača olovaka. U našem slučaju smo štapić presekli na pola.


lepljenje papirnog štapića

Nakon sečenja, kod debljeg štapića neophodno je zalepiti kraj kako bi se sprečilo razmotavanje. Ukoliko su štapići ofarbani, ovaj korak možete da preskočite. Lepak za drvo koji je pomešan sa farbom slepi sve slojeve papira u štapiću, tako da nema razmotavanja. Kompletan proces farbanja papirnih štapića smo objasnili u postu farbanje papirnih štapića.


lepljenje papirnih štapića pomoću termo lepka

Po obodu kartonskog kruga zalepite papirne štapiće, kao što je to prikazano na slici. Štapiće možete lepiti lepkom za papir ali onda morate čekati dok se papir lepak potpuno osuši. Brži način je korišćenje termo lepka. Ovaj lepak se ohladi i stvrdne za samo nekoliko sekundi. Mi smo zalepili 11 štapića. Što više štapića zalepite, kao osnovu, pletivo će biti gušće i obrnuto.


osnova držača olovaka od papirnih štapića

Jedan štapić zalepite kako je prikazano na slici. Ovaj štapić će biti početak pletiva.


osnova držača olovaka od papirnih štapića

Preko svega toga zalepite drugi krug od kartona


pletenje držača olovaka sa papirnim štapićima

I sada krenite sa pletenjem provlačeći ovaj poslednji štapić između štapića-osnova.


nastavljanje papirnog štapića

kada Vam se štapić, koji provlačite između osnova potroši, nastavićete ga tako što ćete u rupu sipati malo lepka za papir a onda ugurati kraj sledećeg štapića. Kod svakog štapića je jedan kraj širi od drugog. Upravo ova karakteristika omogućava lagano nastavljanje štapića. Uži kraj jednog štapića se ugurava u širi kraj drugog. Lepak koji se uspe u širi kraj će omogućiti trajno spajanje ova dva kraja.


pletenje držača olovaka sa papirnim štapićima

Tokom pletenja može Vam se desiti, naročito ako nemate iskustva sa ovim, da se pletivo razdvaja. Ovaj problem ćete lako rešiti upotrebnom štipaljki.


pletenje držača olovaka sa papirnim štapićima

Na kraju, kada ste dostigli željenu visinu držača olovaka, kraj štapića koji ste provlačili zalepite sa unutrašnje strane držača za olovke.


pletenje držača olovaka sa papirnim štapićima

Osnove ćemo završiti tako što presavijemo štapić-osnovu preko ivice držača olovaka i odsečemo ga tako da dužina prelazi tri reda.


pletenje držača olovaka sa papirnim štapićima

Odsečeni kraj štapića premažite lepkom za papir i provucite ispod trećeg reda, kao na slici.


držač olovaka od papirnih štapića

Po završetku pletenja ostavite neko vreme ovaj držač olovaka da se lepak dobro učvrsti a onda ga napunite olovkama. Na ovaj način možete da pletete razne posude.

Related articles