Držač ukrasnog tanjira

03/11/2018 Projekti 4142 Views
Gotovo svako od nas je sa nekog putovanja doneo ukrasni tanjir kao suvenir. Takvi tanjiri se obično kače na zid, ali evo načina kako da ga držite na stolu ili komodi.

Ovo je, u principu, vrlo jednostavan projekat ali veoma koristan. Za pravljenje ovog držača za ukrasni tanjir potrebno je samo nekoliko sitnica.


Potreban alat: Šubler, olovka, kombinovani lenjir, glodalica, stolarske stege, turpija, šmirgl papir, ugaonik, četkica za lepak, bušilica, testera

Potreban materijal: dve letvice laminatnog parketa, drveni tiplovi, lepak za drvo, akrilna farba


laminatni parket i drveni štapovi

U našem slučaju smo iskoristili dve letvice laminatnog parketa, ali to mogu biti bilo koje dve letvice koje imate u kući. Pored toga potrebna je i jedna drvena šipka koja se koristi za drvene tiplove, proizvoljnog prečnika. U ovom slučaju prečnik drvenog klina je 8mm.


dve letvice laminatnog parketa

Letvice parketa imaju dimenzije 12×2,5×0,8 cm. Držač je napravljen za nošenje tanjira prečnika 18cm. Ukoliko imate veći tanjir koristićete letvice nešto većih dimenzija. Sama konstrukcija je veoma jednostavna, praktično sastoji se od dve ukrštene letvice, kao na slici.


merenje šublerom

Zbog estetike ali i stabilnosti, letvice se ne ukrštaju na samim krajevima već je spoj pomeren za 1 cm od kraja letvice. Stoga, potrebno je šublerom, da odmerite po jedan cm od krajeva svake letvice.


crtanje linije pomoću kombinovanog lenjira

I na obeleženom mestu uz pomoć kombinovanog lenjira, povucite liniju koja je pod pravim uglom u odnosu na ivicu letvice.


dve letvice laminatnog parketa

Sledeću liniju ćete povući na isti način na udaljenosti koja predstavlja širinu letvice, kao na slici.


merenje debljine laminatnog parketa pomoću kljunastog pomičnog merila

Kako bi ukrštavanje letvica bilo „u nivou“ napravićemo preklopni spoj ili spoj na preklop, kako ga neki nazivaju. Ovaj spoj se pravi tako što se letvice, na obeleženim mestima, useku za polovinu debljine. Dakle, potrebno je izmeriti debljinu letvice, u ovom slučaju ona iznosi 8mm, tako da je letvicu potrebno useći 4mm.


letvica laminatnog parketa sa dve linije

Usecanje se tradicionalno radi testerom i dletom. Prvo se testerom naprave rezovi na obeleženim mestima do dubine koja je polovina debljine letvice. Potom se izeđu tih rezova napravi još nekoliko, kako bi lakše bilo izvaditi nepotrebni deo. Nakon toga dletom se useca na krajevima rezova i izbija drvo između označenih mesta.


laminatni parket sa zasekom

Međutim, ovaj posao ćete završiti za nekoliko sekundi ukoliko posedujete glodalicu. To je izuzetno koristan alat koji ima mnogo namena. Učvrstite letvicu, spustite glodalo na 4mm i projurite glodalicom između obeleženih mesta, i to je to.


turpijanje letvice laminatnog parketa

Fina obrada spoja se radi turpijom kako bi spoj bio idealan i potpuno u ravni.


šmirgl papir zalepljen na letvicu laminatnog parketa

Same ćoškove možda nećete moći da dosegnete turpijom, pa u tom slučaju zalepite šmirgl papir za letvicu parketa i sa njim obradite nedostupna mesta.


provera pravog ugla pomoću vinkle

Ukoliko ste linije na početku ove foto-priče izvlačili pod pravim uglom na ivicu i pravili rezove po njima, sada bi letvice trebalo da se ukrste pod pravim uglom. Prav ugao između letvica proverite vinklom ili ugaonikom. Ukoliko to nije slučaj kod Vas za ovaj projekat neće imati uticaja ali za neke druge to bi Vas vratilo na početak, dakle deviza „dvaput meri jednom seci“ je preporučljiva.


nanošenje lepka za drvo na letvicu laminatnog parketa

Kada ste proverili da se letvice lepo uklapaju i pod pravim uglom možete pristupiti lepljenju. Koristimo obični lepak za drvo koji se uz pomoć četkice nanese na celu površinu spajanja.


fiksirane dve letvice pomoću stolarske stege

Zatim spojite obe letvice i spoj obezbedite stolarskom stegom. Lepak već posle pola sata drži spoj ali puna čvrstoća se postiže nakon 24 sata.


brisanje viška lepka za drvo

Nakon fiksiranja spoja obrišite višak lepka koji je istisnut.


obeležavanje mesta sa kombinovanim lenjirom

Sledeće što treba da uradite je da izbušite rupe za klinove. Manji klinovi, koji dolaze na krajeve letvica, biće postavljeni na udaljenosti od 1 cm od kraja letvice. Na sredini letvice odmerite 1 cm od kraja. Tu označite mesto bušenja rupe, na oba kraja držača.


povlačenje dijagonale

Veći klin se nalazi u centru sastava dve letvice.


centar spoja letvica

Centar ćete naći tako što ćete povući dijagonale iz krajeva kvadrata koji formiraju letvice u spoju. Na mestu preseka te dve dijagonale nalazi se centar i tu treba izbušiti rupu.


merenje debljine drvenog štapa pomoću šublera

Prečnik rupa, odnosno debljinu burgije,  odrediće debljina drvenog tipla. Kao što je već rečeno, u ovom slučaju je to 8mm.


šmirglanje držača ukrasnog tanjira

Kada su rupe izbušene potrebno je postolje držača ošmirglati. Prvo šmirgl papirom veće granulacija a potom finijim papirom manje granulacije. Takođe, šmirglanjem zaoblite sve ivice.


merenje dužine drvenog štapa šublerom

Dužina manjih klinova je 2cm. S obzirom na debljinu letvice klin će biti dužine 12mm posle ugradnje. Ovo je sasvim dovoljno da zadrži tanjir.


šmirglanje drvenog tipla

Nakon sečenja obavezno šmirglanjem zaoblite ivice preseka.


dva drvena tipla

Napravite dva ovakva klina.


merenje dužine drvenog štapa metrom

Treći klin koji će pridržavati tanjir sa zadnje strane je nešto duži, 10 cm. Njegova dužina nije tačno definisana. Ukoliko je manji tanjir će stajati više nagnut, a ukoliko je duži tanjir će stajati više uspravno. Na kraju krajeva, ovaj klin nakon ugradnje možete skratiti na onu dužinu koja odgovara željenom uglu stajanja tanjira.


držač ukranog tanjira

Kada ste sve to pripremili, krajeve klinova umočite u lepak za drvo i postavite u ranije izbušene rupe. Naravno, budite pedantni i odstranite višak lepka.


farbanje držača ukrasnog tanjira

Nakon toga sledi finiš. Mi smo držač ukrasnog tanjira obojili belom akrilnom bojom u spreju. Ukoliko volite izgled drveta držač možete da lakirate ili da pređete lazurom kako bi se istakli godovi…


držač ukrasnog tanjira

I to je to. Kada se farba osuši držač je spreman za upotrebu.


držač ukrasnog tanjira sa tanjirom

Sve što treba da uradite je da stavite držač i tanjir na neko pogodno mesto kako bi Vas svaki dan podsećao na neko lepo putovanje ili odmor. Uživajte.

Related articles