Farbanje plastike

26/01/2019 Procedure 53607 Views
Sve češće se delovi pojedinih aparata, uređaja, automobila ili motorcikala izrađuju od plastičnih materjala. Kako farbati plastiku?

Sve češće se delovi pojedinih aparata, uređaja, automobila ili motorcikala izradjuju od plastičnih materjala. Kao i metalne delove i ove plastične je potrebno posle određenog vremena ili nakon oštećenja ponovo prefarbati. Takođe pored delova koje nabavljamo gotove tu je i sve više plastičnih delova koje uradi-sam majstori samostalno proizvode na svojim 3D štampačima. Svim pomenutim plastičnim delovima, u koliko želimo da izgledaju dobro, i da svojim izgledom doprinesu boljem izgledu našeg automobila, motocikla, uredjaja ili kao završna obrada 3D štampanih delova potrebno je farbanje.


Potreban alat:

Potreban materijal: šmirgl papir, prajmer za plastiku, špric git u spreju, boja


Plastika

Kako se pripremaju za farbanje i kako se farbaju plastični delovi i kakve rezultate možete postići kod uradi sam farbanja plastike prikazaćemo Vam u ovoj foto priči.


šmirglanje plastike

U ovoj foto priči pripremićemo za farbanje i ofarbati jedan plastičan deo (PLA) koji je odštampan na 3D štampaču. Na prvoj slici se vidi da stranice plastičnog dela nisu idealno ravne i potrebno ih je poravnati pre farbanja. Ravnanje stranica započećemo šmirgl papirom granulacije 150. Potrudite se da što je moguće bolje ošmirglate sve neravnine. Šmirglanje vršite kružnim pokretima. Trudite se da šmirglate što širim pokretima jer šmirglanje na jednom mestu može dovesti do pravljenja novih neravnina. Kada ste zadovoljni rezultatima, vodom dobro isperite svu prašinu sa plastičnog dela i krpom osušite deo.


prajmer u spreju

Sada je potrebno naneti podlogu.Podloga se često naziva i prajmer. Ona služi da omogući da se naredni slojevi vežu za plastiku i da boja bude postojana.


Nanošenje prajmera u spreju na plastiku

Prajmerom preprskajte sve površine koje će biti kasnije farbane. Nije potrebno da nanosite veće količine prajmera već ravnomerno preprskajte celu površinu. Ostavite da se osuši po uputstvu. Najčešće je na provetrenom i toplom mestu dovoljno 15 do 30 minuta za potpuno sušenje prajmera.


nanošenje špric gita na plastiku

Kada se prajmer osušio nanesite špric git. On služi da popuni najsitnije neravnine koje su ostale posle šmirglanja. Špric git, ukoliko nemate pištolj za nanošenje, možete kupiti u spreju. Nanesite ravnomerno na celu površinu. Nemojte nanositi debeo sloj već u koliko bude potrebno, nakon šmirglanja možete ovo ponoviti na mestima gde bude potrebno. Ostavite da se dobro osuši.


šmirglanje plastike vodenim šmirgl papirom

Sada je ponovo potrebno šmirgl papirom izravnati sve površine. Za ovo za početak koristimo vodenu šmirglu granulacije 220. Šmirglu pre šmirglanja umočite u vodu …


šmirglanje plastike vodenim šmirgl papirom

… i šmirglajte sve površine dok ne postanu potpuno ravne i glatke.


plastika posle šmirglanja

Kada ste izravnali sve neravnine ponovo operite vodom plastični deo i dobro ga osušite suvom krpom. U koliko sada primetite još neka udubljenja ponovite postupak prskanja špric gita i šmirglanja šmirglom granulacije 220. Kada ste zadovoljni rezultatima, možete preći na šmirglanje šmirglom granulacije 400, a nakon toga i 600.


priprema plastike za farbanje

Nakon dobre obrade šmirglom granulacije 600 predmet bi trebao da se presijava kao staklo i na dodir da ima takvu glatkoću. Ukoliko su vam potrebni još bolji rezultati obradu možete nastaviti šmirglom granulacije 1000, a nekada čak i 2000.


farbanje plastike

Nakon završene obrade sledi farbanje. Farbanje se vrši sprejem ili pištoljem, odgovarajućom bojom, sa razdaljine od oko 30cm pokretima levo-desno, gore-dole. Potrebno je dosta pokreta dok boja ne počne da postaje sve intenzivnija na predmetu, ali nemojte pokušavati da ubrzate proces time što ćete približiti sprej predmetu jer će se odmah desiti da se boja neravnomerno nagomila na jednom mestu i pokvari Vam sav trud oko šmirglanja. U slučaju da se i to desi, ponovo prešmirglajte predmet i farbajte ispočetka. Sami morate oceniti kada je taj trenutak kada ste naneli dovoljno boje da je predmet ofarban. Ako nastavite nanošenje mogu se pojaviti kapljice boje i tako pokvariti izgled predmeta. Zbog toga držite se rastojanja i lagano nanosite sloj po sloj.


farbanje plastike

Izgled ofarbanog predmeta od plastike nakon sušenja farbe.

Related articles