Farbanje za početnike

10/04/2019 Procedure 4564 Views
Kaže stara narodna poslovica da se niko nije naucen rodio. Za sve postoji prvi put. Ova foto priča će pomoći početnicima Uradi Sam majstorima da započnu sa farbanjem.

Kaže stara narodna poslovica da se niko nije naucen rodio. I za sve postoji prvi put. Ova foto priča treba da pomogne početnicima u Uradi Sam majstorijama. Farbanje je generalno jednostavna stvar. Predlog je početi sa farbanjem nečega što Vam i nije toliko bitno kako bi vežbali i usavršili se, a da pri tome ne žalite mnogo ako pogrešite.


Potreban alat:

Potreban materijal: Šmirgl papir, krpa, krep traka, auto lak


metalna drška od metle

Za ovaj primer Vam predlažemo farbanje metalne drške metle.  Ove stvari su sklone hrđanju i obzirom da su jeftine, zaštita protiv hrđanja im nije jača strana. Umesto da je bacite ofarbajte je, naučite nešto korisno i udahnite im novi život.


šmirgl papir

Najpre je potrebno šmirgl papirom odstraniti svu hrđu i nečistoće koje mogu da smetaju dobrom prijanjanju boje. Ovo je važno da se dobro uradi jer bez toga boja neće biti postojana i u vrlo kratkom roku će početi da se guli. Posle toga neophodno je vlažnom krpom skinuti svu prašinu koja se po površini nakupila posle šmirglanja. Razlog, naravno da boja bolje prijanja.


krep traka

Dalje Vam treba samolepljiva krep traka. Ovu traku ćete naći u svakoj farbari ili prodavnici alata i materijala. Veoma je korisna i ima široku primenu u Uradi Sam majstorisanju. Postoje dve vrste. Jedna se koristi za lepljenje na zidove i ima jači lepak na lepljivoj strani. I druga se koristi za lepljenje na drvene ili metalne podloge. Ona ima nešto manje lepljivu stranu. Nije dobro da se mešaju ove namene. Ukoliko zalepite traku za zid na metal teško ćete je odlepiti. Ako obrnete, traka će se odlepljivati sa zidova.


drška od metle sa zalepljenom krep trakom

Sada, koristeći krep traku oblepićemo sve one delove koje ne želimo da ofarbamo. To su neki plastični delovi, navoji i slično.


farbanje metalne drške od metle auto lakom

Farbati se može sa svim farbama za metal. U ovom slučaju smo koristili auto lak. Ovo je najjednostavniji način. Samo ravnomerno poprskate tako da sve pokrijete. Ne preterujte da ne bi došlo do slevanja boje. Posle nekoliko prskanja levo – desno shvatićete koliko je ovo lako. Svakako, podlogu iznad koje radite zaštitite nekim starim novinama ili najlonom kako ne bi došlo do neplaniranog farbanja terase ili nameštaja.


odlepljivanje krep trake sa metalne drške od metle

Odmah posle završetka nanošenja boje skinite zaštitnu krep traku. Posle relativno kratkog vremena (oko desetak minuta po suvom vremenu) farba se osušila.


metla sa ofarbanom drškom

Posle montaže metla izgleda… k’o nova. Kada ste ovo savladali možete da pređete na farbanje metala.

Related articles