Fluidterm cevi

16/05/2018 Alati i materijali , Procedure 11303 Views
Kada se vodovodna instalacija radila sa metalnim cevima to je bio posao za iskusnog majstora. Međutim, otkako su na tržištu dostupne plastične fluidterm cevi, sami možete da osmislite i ugradite svoju vodovodnu instalaciju po principu Uradi Sam. 

Plastične fluidterm cevi su idealne za Uradi Sam majstora. Lako se spajaju i montiraju, njihovo postavljanje ne zahteva mnogo skupog alata.


Potreban alat: Varilica, klešta za sečenje fluidterm cevi, metar, olovka

Potreban materijal: Fluidterm cevi


fluidterm cevi sa dodacima

Fluidterm cevi su predviđene za instalacije za toplu i hladnu vodu. Pored ovoga mogu se koristiti i u instalacijama za navodnjavanje bašti, razvod vazduha pod pritiskom, vakuum instalacija, za transport nafte i za podno grejanje.


plastična fluidterm cev 

Dobre osobine fluidterm cevi su: Nema korozije, glatke površine sprečavaju stvaranje kamenca, mala kondenzacija što je karakteristika metalne instalacije, otprnost na mraz, niska težina i dr.


pegla za spajanje fluiderm cevi

Za spajanje fluidterm cevi i raznih delova fluidterm sistema (nastavci, ventili…) biće vam neophodna varilica za ove cevi koju neki nazivaju još i pegla.


klešta za sečenje fluidterm cevi

Pored varilice za fluidterm cevi dobro će Vam doći i specijalna klešta za sečenje plastičnih cevi. Ukoliko nemate pri ruci ovakav alat, koji je nadasve koristan, posao oko sečenja cevi možete da završite i bonsekom.


merenje fluidterm cevi pomoću metra

Pošto ste u glavi osmislili instalaciju koja Vam odgovara valja krenuti u njenu realizaciju. Najpre odmeriti potrebnu dužinu fluidterm cevi, obeležiti mesto sečenja i…


sečenje fluidterm cevi

Iz nekoliko poteza kleštima preseći fluidterm cev.


sečenje fluidterm cevi

Rez mora da bude pod pravim uglom na osu fluidterm cevi. Ovo je bitno da bi spoj bio valjan i siguran u smislu curenja vode.


varilica za fluidterm cevi

Kada je parče fluidterm cevi odsečeno vreme je za spajanje. Po uključenju varilice u struju zasvetliće crvena lampica (ili dve, zavisno od modela). Pre nego što počnete sa grejanjem spojeva morate sačekati da se te lampice ugase. Tek onda možete pristupiti grejanju spoja.


grejanje fluidterm cevi na varilici

Fluidterm cev i fiting se istovremeno utiskuju u odgovarajuće teflonizirane umetke


grejanje fluidterm cevi na varilici

I to tako da dođu do graničnika na umetcima


spajanje fluidterm cevi

Nakon isteka vremena za zagrevanje, zagrejanu fluidterm cev i fiting svući sa varilice i odmah utisnuti jedan u drugi.


spajanje fluidterm cevi

Fluidterm cev treba uvući do graničnika u fitingu.


ventil na fluidterm cevi

I to je generalno to. Nekih specijalnih napomena nema, osim da obratite pažnju na strelicu na ventilu. Ona pokazuje smer toka vode i to se mora imati na umu prilikom montaže ventila.


opekotina

Takođe treba pažljivo rukovati sa varilicom jer njena temperatura je oko 250 stepeni celzijusovih i opekotine su veoma bolne. Preporuka je raditi sa zaštitnim rukavicama.


grejanje fluidterm cevi

Ako nastavite ovim tempom….


… i budete ozbiljni u poslu….


vodovodna instalacija izrađena od fluidterm cevi

… vrlo brzo, Vaša instalacija od fluidterm cevi će biti gotova.

Related articles