Gipsani zid – gradnja

01/12/2019 Procedure 19676 Views

Planirate da pregradite neku prostoriju u stanu? Verovatno vam je već palo na pamet da to uradite gips karton pločama odnosno kako se popularno kaže gipsanim zidom.


Potreban alat: Bušilica, burgije, šrafilica, šrafcigerčekić

Potreban materijal: šrafovi, tiplovi


postavljanje nosača gipsanog zida

Izrada pregrada od gips karton ploča ima svoje i prednosti i mane u odnosu na druge materjale, a kako izgleda izrada jednog pregradnog zida od gips karton ploča možete pogledati u ovoj foto priči. Odakle početi? Na plafonu obeležite mesto gde ćete postaviti zid. Na to mesto je potrebno montirati UW profil.


bušenje zida bušilicom

UW profili se za plafon pričvršćuju brzomontažnim šrafovima sa tiplovima. Probušite  rupe za šrafove…


zakucavanje šrafa u zid uz pomoć čekića

i kroz rupe u UW profilu ukucajte šrafove. 


nosač gipsanog zida

Na ovaj način pričvršćen je UW profil za plafon prostorije.


određivanje tačke na podu uz pomoć viska

Sada je potrebno na pod prostorije pričvrstiti UW profil. Mesto gde postaviti UW profil na podu prostorije, a tako da budući zid bude vertikalan, odredićemo pomoću viska. Spustimo visak sa UW profila koji se nalazi na plafonu…


određivanje tačke na podu uz pomoć viska

i na podu prostorije obeležimo mesto gde je potrebno da stoji UW profil.


obeležavanje mesta za rupu

Postavimo UW profil na obeleženo mesto i na podu označimo mesta za šrafove.


bušenje rupe

Bušilicom izbušimo rupe i šrafovima pričvrstimo UW profil za pod prostorije.


određivanje vertikale uz pomoć libele

Sada postavimo i vertikalni profil na zid sa kojim treba da se spoji pregradni zid koji pravimo. Vertikalni položaj se proverava libelom ili viskom.


bušenje zida

Nakon provere, profil se pričvršćuje za zid na isti način kao i za pod i plafon.


sečenje aluminijumskog nosača za gipsani zid

Sada je potrebno između UW profila na plafonu i podu umetnutu vertikalne CW profile na koje će se šrafiti gips karton ploče. Ovi profili treba da budu 1-2cm kraće u odnosu na visinu prostorije.


postavljanje pop nitni

Kada su CW profili isečeni na potrebnu dužinu pričvršćuju se za UW profile na podu i plafonu pop nitnama.


gradnja gipsanog zida

Nakon završene noseće konstrukcije od aluminijumskih profila na nju šrafovima pričvrstite gips karton ploče. Za ovu svrhu se koriste specijalni šrafovi za gips karton ploče koji ne rđaju.


gradnja gipsanog zida

Ako je na pregradnom zidu potrebno izvesti uglove potrebno je tačno se pridržavati uputstva poizvođača ploča i profila o načinu izvođenja.


gipsani zid

Kada ste aluminijumsku konstrukciju obložili gips karton pločama sa jedne strane vreme je za postavljanje elektro instalacija.


električne instalacije u gipsanom zidu

Na CW profilima su predviđeni otvori kroz koje možete provući kablove bez dodatnog bušenja ili sečenja profila. Postavljanje dozni u ovakav zid smo prikazali u foto priči pod nazivom postavljanje elektro instalacija u zid od GK ploča


električne instalacije u gipsanom zidu

Nakon završetka radova na instalacijama vreme je za postavljanje izolacije. Izolacija se postavlja između CW profila i može biti različita: zvučna, toplotna… u zavisnosti od vaših potreba.


ušrafljivanje šrafova u gipsani zid

S obzirom da se u našem slučaju radi o delimičnom pregrađivanju prostorije, postavljanje izolacije nije potrebno. Sledeći korak je postavljanje drugog sloja gips karton ploča..


gipsani zid

Izgled gotovog pregradnog zida od gips karton ploča sa aluminijumskom potkonstrukcijom. Posle ovoga sledi završna obrada gipsanog zida.

Related articles