Gipsani zid – završni radovi

01/12/2019 Procedure 29554 Views

Isplanirali ste da odvojite dve prostorije zidom od gips karton ploča. Nakon što ste napravili gipsani zid potrebno ga je dodatno obraditi odnosno izvesti takozvane završne radove kako bi se on i estetski uklopio u ambijent u kome je napravljen.


Potreban alat: Špahtla, gleterica, kofa, valjak

Potreban materijal: šmirgl papir, glet masa, grund, poludisperzija ili disperzija


gipsani zid

Znači potrebno je zid prvo poravnati kako spojeve gipsanih ploča tako i spojeve gipsanih ploča sa zidovima i plafonom i eventualne neravnine, a nakon toga ga i obojiti u željenu boju ili uraditi neku drugu završnu obradu.


plastična kanta i gips

Za popunu rupa i udubljenja služi nam masa koju majstori još i nazivaju “filer” od engleske reči fill što znači popuniti. Na tržištu ih ima raznih pa odaberite koji vama odgovara i po kvalitetu i po ceni i po karakteristikama. Napravite masu sa vodom… 


masa za ispunu gipsanih zidova

… tako da kada je uzmete sa špahtlom masa stoji na špahtli neznatno cureći na dole. 


masa za ispunu gipsanih zidova

Masu iz kofe u kojoj ste je zamešali špahtlom nabacite na gletericu.


masa za ispunu gipsanih zidova i gleterica

Gletericu sa masom prinesite zidu i…


nanošenje mase za ispunu gipsanih zidova

gletericom masu nanesite na neravnine, pokretom prikazanom strelicama, kao na slici.


nanošenje mase za ispunu gipsanih zidova

Nakon nanošenja, masu gletericom poravnjajte (pokupite višak) pokretom označenim na slici strelicama. Na ovaj način popunite sva udubljenja koja treba izravnati.


aluminijumski profil za ćoškove zidova

Na uglovima postavite aluminijumske uglove i preko njih nanesite masu za ispunu kako bi ih “sakrili” i omogućili krečenje jer bi boja brzo spadala sa aluminijuma.


lepljenje papirne trake na spoju dve gips kartonske ploče

Traku za ojačavanje spojeva postavite na spoj između dve gips karton ploče. U slučaju da stavljate papirnu traku prvo nanesite jedan sloj ispune, a zatim na nju postavite traku i preko poravnjajte ispunom. U slučaju kada postavljate samolepljivu traku (kao na slici) prvo zalepite traku, a nakon toga spoj obradite ispunom.


nanošenje mase za ispunu gips kartonskih zidova

Vodite račina da se prilikom popunjavanja udubljenja koja su između gipsanih ploča i zida ili gipsane ploče i plafona popunjavaju udubljenje samo sa strane gipsanih ploča (masa se ne razvlači na zid već treba samo da ga dodirne)


gipsani zid završni radovi

Gipsani zid obrađen masom za ispunu.


gipsani zid

Sada je potrebno pripremiti zid za nanošenje boje. Prvo celu površinu koju je potrebno krečiti premažite podlogom, koja se često naziva i grund, a sam proces grundiranje.


farba i četka

Podloga se razredjuje sa vodom i najčešće je dovoljno premazati gipsani zid sa 1:8 rastvorom (jedan deo podloge i 8 delova vode).


nanošenje podloge na zid

Kada ste napravili rastvor premažite zid.


farba za zid

Sada je, u koliko želite idealno ravnu površinu zida, potrebno gletovanje. Glet masu možete kupiti već pripremljenu, ako su manje površine u pitanju, ili je možete sami zamešati pre upotrebe


šmirgl papir

Postupak gletovanja smo već opisali u postu gletovanje zidova. Nakon gletovanja pripremite šmirgl papir…


šmirglanje zida

i izravnajte sve neravnine nastale prilikom izrade i obrade zida. Ovo radite kružnim pokretima kako ne bi izazvali nove neravnine šmirglanjem.


izgletovan gips kartonski zid

Izgletovan i šmirgl papirom izravnan zid.


gipsani zid – završni radovi

Nakon ravnanja, zid ponovo premažite podlogom.


utičninica zaštićena krep papirom

Kada se podloga osuši zaštitite sve ono što ne želite da okrečite: utičnice,…


uglovi zaštićeni krep trakom

… plafon, zidove…


gips kartonski zid

Kada ste sve pripremili okrečite zid. Mi smo prešli zid 3 puta poludisperzijom. Nakon trećeg prelaza boja se ujednačila, kao na slici. Ovako pripremljen zid dalje možete dekorisati po želji.

Related articles