Gitovanje drvene stolarije

22/06/2018 Procedure 25096 Views
Kod farbanja stolarije gitovanje drveta je gotovo nezaobilazna faza. Evo kako da uspešno prođete i taj korak.

Kod farbanja unutrašnje stolarije gitovanje je nezaobilazan posao. Ono se radi da bi se izravnale sve nepravilnosti na drvetu i da bi se, posle farbanja, dobila potpuno ravna površina.


Potreban alat: Špahtle za gitovanje, sunđer, vibraciona brusilica

Potreban materijal: Git za drvo, šmirgl papir


špahtla za gitovanje

Gitovanje je zabavan posao posle mukotrpnog šmirglanja. On služi samo da popuni neravnine, oštećenja i strukturu drveta. Dakle cilj je git naneti u što tanjem sloju. Kada posle budete šmirglali setićete se ovih redova sa početka teksta.


nanošenje gita na drvo

Stolarija koja se izlaže atmosferskim prilikama, generalno, se ne gituje. Zbog toga ona neće biti potpuno glatka ali kao spoljašnja stolarija ona i nema takvih estetskih zahteva. Spoljašnja stolarija se ne gituje zbog toga što ultraljubičasta svetlost razgrađuje git. Pored toga drvo „radi“ u zavisnosti od temperature usled čega dolazi do deformacije gita, pucanja farbe i prodora vode u drvo što izaziva njegovo truljenje.


čvor na drvetu

Kod spoljašnje stolarije gituju se samo oštećenja (čvorovi, zaseci i slično). Kod unutrašnje stolarije git se navlači celom površinom u jenom ili dva sloja kako bi se potpuno pokrila struktura drveta i dobila ravna i glatka površina.


nanošenje gita na drvo

Kod gitovanja treba imati u vidu da git sušenjem gubi na zapremini pa će kod većih udubljenja doći da povlačenja gita. Zato je bitno, takva mesta, sutradan još jendom pregitovati.


gitovanje drvene stolarije

Sam proces gitovanja je potpuno jednostavan. Na široku špahtlu koja se koristi za gitovanje kao na slici stavite određenu količinu gita, prislonite ga na drvenu površinu i prevucite u što dužem potezu.


gitovanje drvene stolarije

Sa drugom špahtlom skinite ostatak gita sa špahtle kojom ste naneli git i vratite je na početnu poziciju. Zatim ponovo prevucite štahtlom po istom mestu, ali sada sa jakim pritiskom na podlogu kako bi se odstranio sav suvišni git. Poenta je da on ostane samo u zarezima ili da izravna strukturu drveta. Tako će se dobiti ravna površina bez udubina i zareza. Špahtle za gletovanje možete da nađete u svim farbarama. U kompletu se dobija nekoliko komada različitih veličina. Izrađuju se od lima ili plastike.


šmirglanje gita

Kada ste završili posao sa gitovanjem ide brušenje kako bi se površina potpuno izravnala. Šmirglanje se obavlja sa finijom granulacijom šmirgl papira 120-160 uz mali pritisak na podlogu. Ovo se može raditi i ručno uz pomoć držača za šmirgl papir ali je svakako brže i lakše uz pomoć neke vibracione brusilice.


odstranjivanje prašine posle šmirglanja stolarije

Na kraju treba da obavite još jednu stvar pre nego što pređete na farbanje stolarije. Vlažnim sunđerom ili krpom (ne mokrom) pređite sve ošmirglane površine kako bi se odstranila sva zaostala prašina. Kada se površinska vlaga osuši može se preći na sledeći korak a to je farbanje stolarije.

Related articles