Gitovanje prozorskog stakla

11/08/2018 Procedure 38674 Views
Kod farbanja stolarije sigurno ćete imati potrebu da zamenite stari git na prozorima. Evo kako se to radi.

Prva stvar u procesu gitovanja prozorskog stakla je skidanje starog gita sa prozora. Ovaj posao može da bude lak ali može i da Vam zada gadne muke.


Potreban alat: Šrafciger, špahkla, fen, skalpel, četka

Potreban materijal: staklarski git


skidanje starog gita sa prozora

Ukoliko je git stavljan skorijeg datuma, tu se misli na period od 10-tak godina, najverovatnije će još uvek biti donekle elastičan. Profesionalci imaju poseban alat za ovu namenu ali Vama će poslužiti i običan šrafcger ili špahtla.


skidanje starog gita pomoću fena za skidanje farbe i špahtle

Ono što Vam može predstavljati problem je stari git koji na prozoru stoji 20 ili 30 godina. On je veoma tvrd, ne dozvoljava da se skida u komadima i jako je dobro zalepljen za staklo i drveni okvir prozora. Da stvar bude još mučnija ispod gita se nalaze ekseri koji drža staklo. Ukoliko jako udarite u njih može da pukne staklo. Dakle samo polako bez nervoze. U nekim slučajevima može da pomogne malo grejanja gita. Vruć vazduh iz fena za skidanje farbe ga čini krtijim i lakše se mrvi. Generalno nema nekog specijalnog rešenja u ovom slučaju osim da uzmete dan pred sebe, pa polako.


skidanje gita skalpelom

Kada ste skinuli, uglavnom, sav stari git uzmite skalpel i odstranite preostali git sa prozora. Ovo je idealna prilika da pregledate ekserčiće koji drže staklo. Ukoliko je neki slomljen ili previše zarđao zamenite ga novim. Sada se, uglavnom koriste mali trouglovi od lima u te svrhe ali ako nemate poslužiće i mali ekserčići. U prodavnici se nalaze kao staklarski ekseri. Koristite što manji čekić tako što ćete ga položiti na stakolo i paralelno sa njim zakucati ekser u drveni ram, ali ne potpuno, naravno. Samo polovinu a druga polovina treba da pridržava staklo na svom mestu.


priprema površine za gitovanje

Kada ste odstranili sav stari git sa prozora još nešto treba da uradite pre nego što počnete sa gitovanjem. Potrebno je alkoholom oprati staklo i drvo na koje će se naneti novi git, odnosno kit kako se još zove. Kada alkohol ispari spremni ste za početak rada.


staklarski git

Nakon što otvorite pakovanje staklarskog gita uzmite komad i dobro ga izmesite. Toplota ruku i trenje će ga razmekšati i povratiti mu elastičnost.


staklarski git

Posle, otprilike pet minuta mešenja, git bi trebao da postane elastičan i ujednačen, neće pucati i više će se lepiti za ruke. E tada ste spremni za gitovanje prozorskog stakla.


gitovanje staklarskim gitom

Napravite od gita glistu debljina 10-tak milimetara i položite je na drveni okvir. Pri tome je prstima utisnite između stakla i drvenog okvira, kako je to prikazano na slici. Kada se izveštite možete jednom rukom postavljati komade gita a drugom uz pomoć špahkle sabijati u prostor između stakla i drvenog rama. Kako god, nanesenog gita mora biti više nego što je potrebno. Višak ćete odstraniti u sledećem koraku.


poravnavanje staklarskog gita

Sada gitovanje stakla. Uzmite špahklu širine 15-20 milimetara ili strugač tih dimenzija (razlikuje se od špahkle u tome što je napravljen od debljeg lima i ne savija se) namažite ga sa lanenim uljem. Zatim je prislnonite na početak „gliste“ od gita. Postavite špahklu pod, otprilike 45 stepeni. Jednim delom je prislonite na drveni ram i to će biti vođica a samu ivicu naslonite na staklo. Ona će se ponašati kao nož kojim ćete odstraniti višak gita. Upravo taj vrh špahkle će definisati debljinu gita na prozoru. Ivica gita ne bi smela da bude manja od debljine drvenog rama sa druge strane stakla, kao na slici. Kada ste zauzezli početni položaj, u jednom potezu od početka do kraja prozora, ujednačeno pritiskajući prema dole prevucite špahklu preko gita.


gitovanje staklarskog gita

Dobra stvar kod gitovanja je to da ako Vam se ne sviđa kako je ispalo možete git da skinete rukom i počnete iz početka. Uz malo vežbe, za kratko vreme, uspećete da izgitujete prozore kao profesionalci.


sušenje staklarskog gita

Ono što je ovde važno napomenuti je da se git farba tek posle mesec dana. U principu i ne mora da se farba jer se on sa svojom bojom lepo uklapa kao okvir stakla. Ali ako ipak odlučite da ga ofarbate nemojte to raditi pre mesec dana, kako je rečeno. Na slici vidite primer kada se git ofarba odmah po nanošenju. Boja je požutela i lepljiva je i posle 10 godina. Jer vlaga i ulje iz gita ne dozvoljavaju sušenje uljane boje. Jako ružna pojava.


čuvanje staklarskog gita

Ako Vam preostane gita stavite ga u plastičnu kesu tako da nema kontakt sa vazduhom. U ovom stanju može ostati upotrebljiv godinama. Ako bude pretvrd kada ga ponovo budete koristili moraćete malo duže da ga mesite. Ukoliko se osušio (puca i drobi se kao suva zemlja) dodajte nekoliko kapi lanenog ulja i sve to mesite dok se ne dobije homogena i elastična masa. I to je sve.

Related articles