Globus

26/01/2020 Za decu 6401 Views

Papir maše je laka i jeftina tehnika kojom možete modelovati stvari u 3 dimenzije. Odlučili smo da napravimo pravi pravcati globus od papira i još nekoliko interesantnih stvarčica.


Potreban alat: četka, šilo, skalpel, termo-lepak

Potreban materijal: toalet papir, balon, lepak z drvo, izolir traka, akrilne boje, drvena pločica


Toalet papir, lepak za drvo i balon

Za ovaj interesantan projekat pravljenja globusa potrebno Vam je nekoliko sitnica. Jedna rolna toalet papira, lepak za drvo i jedan balon.


Naduvan balon

Naduvajte balon do veličine budućeg globusa i, uz pomoć izolir trake ili neke druge lepljive trake, fiksirajte ga za neko postolje. U našem slučaju to je staklena posuda.


Cepanje toalet papiraUmesto toalet papira možete koristiti i novinski papir

Sledeće što treba da uradite je da obezbedite materijal za pravljenje globusa. Mi smo se odučili za toalet papir ali možete da koristite i obični novinski papir. Toalet papir je mekan i mnogo se lakše oblikuje tako da je izbor pao na njega. Sve što treba da uradite je da rukama iscepate toalet papir u trake. Nemojte ga seći makazama jer oštre ivice će se videti na globusu.


sipanje lepka za drvo u voduZa lepak možete koristiti i mešavinu brašna i vode

Sledeća stvar je lepak. Mi smo koristili lepak za drvo kojeg smo razredili sa vodom. Možete da koristite i lepak od brašna. Zašto smo se odlučili za lepak za drvo? Predmet koji napravite će biti mnogo čvršći ako koristite lepak za drvo u odnosu na one napravljene od brašna i vode. Ako koristite lepak za drvo obavezno koristite onaj koji se razređuje sa vodom. Onaj koji je vodootporan nije pogodan.


Premazivanje balona lepkom za drvo

I sada sam postupak. Prvo nanesite malo razređenog lepka na balon…


Lepljenje toalet papira na balon

Zatim nalepite traku toalet papira, a zatim ponovo četkom natopite papir tako da se on u potpunosti priljubi uz balon i poprimi njegov oblik. Takođe, uz pomoć četke odstranite sve nabore papira. Mekani toalet papir kada je navlažen odlično poprima bilo koji oblik. Tako da je tehnika Paper Mashe idealna za projekte u kojima treba da napravite neki trodimenzionalni oblik.


Lepljenje toalet papira na balon

Kada ste pokrili celu površinu balona trakama toalet papira, nanesite drugi sloj na isti način. Trudite se da trake u slojevima budu što više izukrštane. Koliko slojeva? Zavisi od debljine koju želite da postignete. Obično 5-10 slojeva je i više nego dovoljno. Ukoliko, pravite deblje zidove globusa možda ćete morati da radite u etapama. Naneti nekoliko slojeva pa pustiti da se osuši, pa ponoviti postupak. Za sušenje je obično potrebno 24 sata ili duže zavisno od debljine.


mapa

Kada se kugla potpuno osušila treba nacrtati ono što globus čini globusom – kontinente. Ukoliko niste vešti sa crtanjem nađite na internetu slike kontinenata, odštampajte ih na papiru i isecite. Nakon toga iz prislonite na kuglu i precrtajnte na nju konture kontinenata.


globus mapa

Otprilike bi to izgledalo ovako. Nemojte brinuti ako situacija nije potpuno verna, ipak je ovo samo igra. Naravno možete da napravite globus neke izmišljene planete, možda je najbolje da crtanje prepustite deci, ona će već nešto similisti.


Farbanje globusŽuta boja za pustinje, zelena boja za šumovite predele

Na kraju, naravno farbanje. Zbog odličnih karakteristika akrilnih boja, što se tiče pokrivnosti, mi smo se odlučili da njih koristimo za farbanje globusa. Žutu boju koristite da ofarbate pustinjske predele, a zelenom one druge. Ovo je prilika da deci, kroz igru, objasnite šta su to kontinenti, kakvih ima, gde vi živite, da su neka područja na planeti sušna i zbog toga su žuta, a da neka obiluju kišama i zbog toga su zelena. Objasnite im da je planeta zelena na mestima gde ima mnogo biljaka, šuma i da su to upravo ona mesta gde ima mnogo vode i sl.


farbanje globusPlava boja za okeane

I naravno, ono zbog čega našu planetu zovu plava planeta, okeani. Ovde je poučno za dete da vidi da kopna ima mnogo manje u odnosu na more, možete da objasnite detetu zašto su okeani plavi i sl. Pravljenje globusa može da bude veoma zabavno ali i edukativno.


Bušenje balona

Kada se farba dobro osušila skinite posudu koja je služila kao nosač i šilom, ili nekim drugim oštrimo predmetom, probušite balon.


Sečenje globus

Rubove obradite skalpelom


lepljenje globusa termo-lepkomZa postolje koristite drvenu pločicu

I uz pomoć termo-lepka zalepite globus na neki nosač. Nosač može biti kartonska podloga ili drvena pločica.


Globus

I to je to. Napravili ste sopstveni globus. Iznenadićete se da su prvi globusi pravljeni upravo ovom tehnikom. Ako još malo želite da se igrate sa globusom možete ga iskoristiti za pravljenje raznih interesantnih ideja kao što su one koje smo našli na sajtu moj enterijer

Related articles