Graviranje stakla

13/02/2019 Procedure 6567 Views
Predmeti od graviranog stakla mogu biti izuzetno lepi i dekorativni. Graviranje stakla nije težak proces, a kako se radi pokazaćemo vam u ovoj foto priči.

Predmeti od graviranog stakla mogu biti izuzetno lepi i dekorativni. Ako je pri tome gravura jedinstvena i urađena onako kako vi želite onda takvi predmeti imaju posebnu vrednost. S druge strane graviranje stakla nije težak proces, a kako se radi pokazaćemo vam u ovoj foto priči.


Potreban alat: dremel,

Potreban materijal: brusni kamen, različitog oblika


staklena tegla, odštampana pahulica na papiru i alat za graviranje

Za početak trebaće Vam nekoliko stvarčica. U prvom redu potreban Vam je alat za graviranje. To je višenamenski rotirajući alat. Marka nije bitna, u prodaji možete naći raznih veličina ovih alata od raznih proizvođača. Najpoznatiji proizvođač ovog alata je, naravno Dremel. Pored toga treba Vam stakleni objekat na kome ćete da gravirate, u našem slučaju to je staklena tegla i na kraju, ukoliko Vam crtanje ne ide od ruke odštampajte na štampaču detalj koji ćete da gravirate.


odštampana pahuljica na papiru

Ukoliko niste umtnički nastrojeni i nemate iskustva u crtanju, slikanju pa i graviranju, preporučujemo vam da za početak odštampate šablone za graviranje. Za početak neka to bude neki jednostavniji oblik. Mi smo izabrali pahuljicu i odštampali je na običnom belom papiru.


papir sa pahuljicom u staklenoj tegli

Šablon postavite sa druge strane stakla koje gravirate i pričvrstite ga selotejpom kako se ne bi pomerao prilikom rada.


alat za graviranje i staklena tegla

U alat kojim ćemo gravirati, a to može biti dremel jer je najzgodniji za držanje u ruci ali i bilo koja baterijska šrafilica/bušilica pričvrstite odgovarajući brusni kamen. Ovi nastavaka ima najrazličitijih oblika a vi koristite onaj koji će vam omogućiti da najbolje pratite linije šablona.


podešavanje brzine rotacije na alatu za graviranje

Podesite brzinu. Za brušenje stakla brzina ne mora da bude velika. Na skali od 1 do 5 mi smo koristili brzinu 2.


graviranje stakla

Kada ste završili sve pripreme na red dolazi graviranje. Pre nego što pristupete graviranju da skrenemo pažnju na bezbednost. Prilikom graviranja obavezno je korišćenje zaštitnih naočara i meske za disanje. Preporučljivo je nositi i gumene zaštitne rukavice. Prilikom brušenja stakla lete sitni komadići stakla. Prodor ove fine staklene prašine u oči ili pluća može izazvati velike probleme. Kada ste se dobro zaštitili idemo dalje.  Jednostavno uključite alat, prislonite kamen uz staklo i pratite kako gravirnje napreduje. Nije teško i veoma brzo ćete steći osećaj koji će vam omogućiti da ujedanačeno gravirate sve potrebne površine.


izgravirana pahuljica na staklenoj tegli

Kada ste izgravirali sve što ste planirali…


sveća u staklenoj tegli

…uklonite šablon i uživajte u svojim gravurama.

Related articles