Harmonika vrata za plakar

03/12/2019 Projekti 6000 Views

Harmonika vrata su nekada bila jako česta u našim stanovima najčešće kao mobilna pregrada između kuhinje i trpezarije ili trpezarije i dnevne sobe. Najčešće se u tim slučajevima nije polagalo na estetiku već više na to da se jeftino i lako dobije višefunkcionalni prostor. Danas se ovaj način otvaranja i zatvaranja češće koristi na plakarimaili kuhinjskim elemntima koji se nalaze u uskim prolazima ili malim prostorijama.


Potreban alat: Bušilica, burgiješrafciger

Potreban materijal: komplet šarki i šina za montažu harmonika vrata


plakar

Kako bi se očuvala estetika i vrata uklopila u prostor u koji se ugrađuju najčešće se ne prodaju gotova vrata već samo mehanizam koji se montira na materijal od koga je napravljen ceo element. Na ovaj način vrata su potpuno uklopljena u ambijent a po potrebi mogu izgledati luksuzno ili biti prilagođena budžetu kojim vlasnik raspolaže – u zavisnosti od kog materjala su napravljena. Na slici je prikazan element plakara koji će biti zatvoren harmonika vratima.


plakar

Zbog čega smo doneli odluku da na element ugradimo harmonika vrata? Na slici se vidi da je prostor koji je ostao slobodan za otvarawe vrata (dimenzija b) nedovoljan da bi se vrata skroz otvorila (vrata su širine a). Iz tog razloga, ugradnjom harmonika vrata omogućavamo da se vrata prilikom otvaranja “lome” na pola i na taj način ih je moguće skroz otvoriti. Naravno uslov je da je dimenzija b veća ili jednaka polovini dimenzije a. Moguće je šire prostore pregraditi harmonika vratima sa više od jednog “preloma”, ali je to potrebno naglasiti prilikom kupovine mehanizma zbog broja šarki i dužine šine.


harmonika vrata za plakar

Nakon nabavke materjala od kojeg će biti vrata potrebno ja na njih prvo ugraditi standardne šarke za vrata plakara.


montiranje šarki na vrata

Nakon toga, dva dela harmonika vrata spojite šarkama. To mogu biti i klavir šarke ili šarke koje ste dobili u kompletu za harmonika vrata.


harmonika vrata sa šarkama

Izgled montiranih šarki.


montiranje šine za klizna vrata

Kada ste završili montažu vrata, montirajte šinu za klizna vrata. Ne zaboravite da pre montaže u nju stavite i klizač jer to naknadno nećete moći da uradite.


montiranje šine za klizna vrata

Vrata pričvrstite za klizač preko predviđenih šarki – mehanizma.


harmonika vrata za plakar

Isprobajte da li vrata funkcionišu, a po potrebi podesite šarke kao što smo to objasnili u nekoj od prethodnih foto priča. Montaža harmonika vrata je ovim završena.

Related articles