Igračka za učenje boja

29/12/2019 Za decu 2677 Views
Boje u dečijem svetu zauzimaju veoma važno mesto. Evo kako možete napraviti interesantnu igračkicu uz pomoć koje dete može da nauči da raspoznaje boje.

Boje u dečijem svetu zauzimaju veoma važno mesto. Raspoznavanje boja omogućava detetu razvoj kreativnog razmišljanja, način izražavanja raspoloženja, osežanja, način da Vam pokaže kako se oseća. U odnosu da boju koju dete najčešće koristi možete otkriti da li je srećno, da li ga suviše „stežete“, da li je uplašeno… Igračka za učenje boja je najbolje pomagalo za učenje boja. Na jednostavan način, od stvari koje posedujete u kući, možete napraviti interesantnu igračkicu uz pomoć koje dete može da nauči da raspoznaje boje kao i njihove nazive.


Potreban alat: Šestar, lenjir, olovka, skalpel, četkica

Potreban materijal: Karton, tempere, drvene štipaljke


Krug sa bojama i štipaljkamaInteresantna igračka za učenje boja

Za početak uzmite parče kartona. Može to biti karton od neke kutije ili korice sveste… Nacrtajte na njemu, uz pomoć šestara ili nekakvog okruglog predmeta, kružnicu proizvoljnog prečnika. U ovom slučaju prečnik kružnice je bio 16. Zatim, koristeći isti otvor šestara podelite kružnicu na 6 jednakih delova. Detaljnije smo ovaj postupak objasnili u postu pod nazivom kako podeliti krug na 3, 6, 12… jednakih delova


Kružnica nacrtana šestaromKružnica prečnika 16 cm

Pomoću lenjira i olovke spojite ovako određene tačke na kružnici, kao na slici. Na ovaj način krug ste podeliti na 6 isečaka.


Krug podeljen na šest isečaka

Sada je potrebno ucrtati još jednu kružnicu, iz istog centra, sa nešto manjim prečnikom. U ovom slučaju prečnik je 10 cm.


Crtanje kružnice pomoću šestaraPrečnik nove kružnica manji za 6cm

Koristeći makaze ili skalpel isecite krug po liniji prve kružnice koju ste nacrtali. Tako ste dobili krug od kartona prečnika 16 cm.


igračka za učenje bojaIsečke obojite različitim bojama

Na ovaj način ste završili sve pripreme i ostaje Vam onaj lakši i kreativniji deo. Delove kruga sada treba ofarbati različitim osnovnim bojama, kao na slici. Može se korisiti bilo koja vrsta boje. Mi smo koristili tempere. Tempera je boja koja je neotrovna i pogodna za decu. Istovremeno boje su intenzivne i dobro pokrivaju. Mogu se koristiti za bojenje različitih materijala kao što su karton, drvo, glina…


Farbanje drvene štipaljke temperamaŠtipaljke obojite istim bojama kao i krug

Sledeća stvar koja Vam je potrebna za ovaj projekat su drvene štipaljke. Još uvek mogu da se nađu u prodavnicama i praktične su za pravljenje najrazličitijih igračaka. Za ovaj projekat će biti potrebno 6 drvenih štipaljki, odnosno koliko i odsečaka na krugu. Polovinu svake štipaljke obojite sa bojom kojom ste obojili isečak kruga.


igračka za učenje boja

Na kraju imaćete obojeni krug i šest štipaljki istih boja, kao na slici.


igračka za učenje boja

Korišćenje je intuitivno, potrebno je štipaljku određene boje zakačiti na istu boju na krugu. Učenje boja je svakako najlakše uz igru i zabavu.

Related articles