Izrda kliznih vrata

06/12/2019 Projekti 10069 Views

Kada planiramo da odvojimo dve prostorije uvek se, u koliko se radi o manjem prostoru, nekako nameće rešenje pregrade sa kliznim vratima. Dobra osobina kliznih vrata je što prilikom otvaranja ne zauzimaju prostor. S druge strane dosta su skupja od klasičnih sobnih vrata i teže ih je ugraditi, a u nekim slučajevima zahtevaju i određene radove na podu i plafonu.


Potreban alat: Bušilica, burgiješrafcigerskalpel.

Potreban materijal: alumunijumski ram; lexan, staklo ili druga ispuna; “U” aluminijumski profil, mehanizam za klizna vrata


kuhinja

Kako bi otklonili nedoumice po svim ovim pitanjima pokušali smo da sami napravimo klizna vrata po prihvatljivoj ceni i uz pomoć materjala koji se može nabaviti u bilo kojoj bolje snabdevenoj prodavnici okova ili stovarištu građevinskog materjala. Glavni zahtev bio je i da vrata budu što lakša kako bi se mogla često koristiti bez potrebe da se ulaže veća fizička snaga da se vrata pokrenu da klize odnosno da se zaustave.


aluminijumski ram

Iz navedenih razloga odlučili smo se da ram za vrata napravimo od aluminijumskih profila, a da ispuna bude lexan. Ram potrebnih dimenzija naručili smo u radnji gde se mogu kupiti aluminijumski ramovi za vrata kuhinjskih elemenata. Kod naručivanja rama važno je da se odabere širi alu profil kako bi vrata imala svoju čvrstoću i lepši puniji izgled. S obzirom da se ovi ramovi prave za debljinu stakla 4mm naručili smo lexan 4,5mm debljine ( ne proizvodi se 4mm). 


merenje leksana

Lexan prodavci ne seku na meru pa je potrebno kupljenu tablu iseći na potrebne dimenzije. Prvo premerite širinu i visinu…


aluminijumski profil i leksan

…a nakon toga proverite i koliko su duboki šlicevi u alu profilima u koje se treba umetnuti leksan


sečenje leksana skalpelom

Kada ste izvršili merenja i obeležavanja postavite alu ram uz liniju i polako isecite lexan skalpelom. Vodite računa da rez bude ravan kako bi lexan dobro stajao u aluminijumskom ramu jer su šlicevi relativno plitki (nekoliko milimetara)


 leksan

Kada isečete leksan na potrebnu meru sa njega treba skinuti zaštitnu transportnu foliju.


odšrafljivanje šrafova u aluminijumskom ramu

Nakon izvršenih priprema lexana, šrafcigerom,  popustite šrafove na uglovima rama…


aluminijumski ram

…malo ga rastavite i u ram ubacite lexan ispunu.


aluminijumski ram sa leksanom

Izgled aluminijumskog rama sa postavljenom ispunom od lexana.


izrada kliznih vrata

Na gotova aluminijumska vrata potrebno je postaviti mehanizam za klizanje. U našem slučaju vrata će klizati (visiti) na gornjoj šini dok će sa donje strane imati vođicu preko koje će klizeti pomoću “U” profila pričvršćenog na donjem kraju vrata.


bušenje aluminijumskog rama

Nosač mehanizma zašrafite sa gornje strane vrata.


izrada kliznih vrata

I u njega postavite klizač.


izrada kliznih vrata

Klizač pričvrstite jednim šrafom. U ovom trenutku nemojte vršiti finalno dotezanje jer će se klizači još nekoliko puta skidati sa vrata dok se ona ne postave i ne našteluju.


izrada kliznih vrata

Postavljeni klizači na oba gornja kraja kliznih vrata.


izrada kliznih vrata

Na donjem kraju vrata sada je potrebno postaviti “U” profil koji će kliziti preko vođice pričvršćene za pod i koji će onemogućavati da se klizna vrata klate. “U” profil odmerite na potrebnu dužinu…


sečenje aluminijumskog okvira

… i bonsekom isecite.


bušenje aluminijuma

Na nekoliko mesta, bušilicom,  izbušite “U” profil kako bi ga mogli zašrafiti za ram vrata.


bušenje aluminijuma

Probušite rupe za šrafove na donjem delu vrata…


ušrafljivanje šrafa u aluminijumski profil

… i pomoću šrafova za metal pričvrstite “U” profil.


aluminijumski profil

Izgled donjeg dela kliznih vrata sa pričvršćenim “U” profilom. Kako da montirate klizna vrata pogledajte u postu montaža kliznih vrata

Related articles