Jabuke

09/04/2019 Voćnjak 4382 Views
Jabuka rađa, veoma korisne plodove koji mogu da se jedu sirovi ali i da se prerađuju na mnogo različitih načina. Gotovo da nema malog deteta koje nije probalo sok od jabuke. Saznajte nešto o uzgoju i odabiru sorte jabuke

Jabuka je listopadno drvo koje odlično uspeva u našim krajevima. Rađa, veoma korisne plodove koji mogu da se jedu sirovi ali i da se prerađuju na mnogo različitih načina. Gotovo da nema malog deteta koje nije probalo sok od jabuke. Takođe, jabuka se često koristi za spremanje raznih poslastica. Pored slatkog ukusa jabuka se može pohvaliti velikim brojem vitamina i minerala koji su neophodni za naš organizam.


Jabuke

Drvo jabuke može oplemeniti svaku baštu ili dvorište. Pored toga što donosi ukusne plodove koje možete ubrati sa grane i jesti ih sveže ili praviti pite, kompote i ostalo jabukovo drvo veoma dekorativno deluje kada je u cvatu. Svako bi želeo da posadi onu vrstu jabuka koju najviše voli da jede, ali pored ovoga postoje još neki kriterijumi za izbor sorte.


Jabuke

Oprašivanje. Mnoge sorte jabuka ne mogu vršiti samooprašivanje. Ovo znači da ako posadite samo jedno drvo sorte koja ne može sama sebe da oprašuje ono neće rađati plodove. Zato je najbolje da posadite nekoliko jabuka različitih sorti koje cvetaju u isto vreme. Voće ili cveće. Postoje sorte jabuka koje su namenjene isključivo za ukras. One cvetaju kao i ostale sorte jabuka, ali nikada ne donose plodove. Sezona cvetanja. Različite sorte jabuka cvetaju u različitim periodima sezone. Neke cvetaju rano, neke u sred sezone, a neke na kraju. Za konstantan prinos plodova tokom cele sezone najbolje je zasaditi po neko drvo od svake sorte. Uzgajanje u zatvorenom prostoru. Kao i za druge vrste voća i drvo jabuke postoji u patuljastoj varijanti. 


Jabuke

Kada ste se odlučili koju vrstu jabuka hoćete da posadite potrebno je još da nabavite sadnice i pripremite zemljište.


Jabuke

Zemlja. Jabuka zahteva bogatu zemlju koja dobro odvodi vodu. Dodavanje prirodnog djubriva u zemlju pomoćiće rastu i povećaće prinos. Nemojte dodavati veštačko đubrivo pre nego što posadite drvo jer može oštetiti mladi koren.
Sunce. Pokušajte da pronadjete mesto na kome će vaša jabuka imati sunce tokom celog dana ali ako to nije moguće pokušajte da obezbedite sunce ujutru što će svakako sprečiti pojavu određenih bolesti.
Priprema korena. Biljka bi trebalo da ima zdrav, vlažan koren. Ako koren izgleda suv, potopite ga u vodu najviše 24 časa pre nego što ga posadite što će mu pomoći da se uspešno primi.
Rupa. Iskopajte rupu koja treba da bude dva puta šira nego što je koren. Rupa treba da bude duboka oko 60cm. Potrebno je da ceo koren bude u zemlji, ali nemojte saditi previše duboko ni previše plitko. Mesto gde prestaje koren i počinje stablo treba da bude oko 3 do 5 santimetara iznad zemlje.
Sadnja. Nežno postavite drvo u rupu i raspletite koren. Pažljivo vraćajte zemlju u rupu dok pokrivate koren. Dok ovo radite povremeno zalivajte i blago pritiskajte kako bi se izbegli vazdušni džepovi. 
Voda. Dobro navodnjavajte drvo. Dodajte i sloj krupnije piljevine oko drveta kako bi održavala zemlju vlažnom, a usto vreme i zadržava crve i ostale štetočine.


Jabuke

Uz odgovarajuću negu i pažnju vaša nova jabuka će lepo napredovati, a u godinama koje dolaze vi ćete uživati u plodovima svoga rada.


Jabuke

Savet: Nemojte kupovati sadnice koje su starije od 2 godine jer im je teže da se prime posle promene sredine.

Related articles