Jedinstveni privezak

20/03/2022 Za decu 1668 Views
Jedinstveni privezak
Pokazaćemo Vam kako kroz igru, od gline, možete napraviti jedinstven privezak koji će svaki roditelj brižno da čuva

Glina je jako dobar materijal za oblikovanje. Korišćenjem gline deca razvijaju kreativnost i motoričke veštine. Pokazaćemo Vam kako kroz igru, od gline, možete napraviti jedinstveni privezak. Verujem da će svaki roditelj napraviti ovakav privezak i brižno ga čuvati.


Potreban alat: skalpel, modla za kolače

Potreban materijal: providna folija, glina


Plastična folija

Postoje razne mase za oblikovanje koje možete da kupite. Neke su klasična glina, neke imaju aditive koji sprečavaju lepljenje i ubrzavaju sušenje i slično. Odaberite bilo koju a radnu površinu zaštitite sa plastičnom folijom.


sečenje gline

Glina je odličan materijal za oblikovanje ali loša strana joj je što se suši na vazduhu. Ukoliko dođe u kontakt sa vazduhom celo pakovanje će, posle nekog vremena biti neupotrebljivo. Zbog toga nemojte koristiti celo pakovanje gline. Odsecite jedan deo koji će Vam biti dovoljan za određeni projekat. Ostatak vratite u prvobitnu ambalažu kako bi sprečili isušivanje.


oblikovanje gline

Sledeće što treba da uradite je da istanjite komad gline koji ste odvojili. Za to koristite ono što Vam je pri ruci. U našem slučaju to je bila epruveta ali svakako možete koristiti oklagiju ili bilo koji drugi okrugao predmet. Naravno, možete i samo da spljoštite glinu sa nekim ravnim predmetom. Debljina gline ne bi trebala da bude manja od 5 mm, jer u suprotnom privezak bi bio suviše krt i lako bi se slomio.


jedinstveni privezak

Koristeći modlice za kolače, isecite glinu u obliku srca. Ukoliko nemate ovakve modlice isecite srce, ili neki drugi oblik, uz pomoć kuhinjskog noža ili skalpela.


jedinstveni privezak

Sada onaj najbolji deo. Unutar srca otiske treba da ostavi cela porodica, mama, tata, deca. Svako po jedan otisak prsta. Na sredini srca izbušite malu rupu kroz koju ćete kasnije provući ogrlicu.


jedinstveni privezak

Pustite glinu da se osuši i stvrdne. Na poleđini možete da napišete datum kada se je napravili, odnosno kada ste ostavili otiske u glini. Dalje, šmirglom možete obraditi ivice i privezak lakirati, ako želite, a možete ga ostaviti i u ovom stanju. U svakom slučaju kada deca porastu ovaj jedinstveni privezak će za roditelje imati nemerljivu vrednost.

Related articles