Jednostavan čiviluk

06/12/2019 Projekti 3389 Views

Čiviluci su dekorativan ali i veoma funkcionalan komad nameštaja. Ima ih u veoma mnog oblika i boja. Mi Vam predstavljamo jednu od interesantnih ideja kako da napravite jednostavni čiviluk.


Potreban alat: Šrafcigerčekić, libela, bušilica, burgije

Potreban materijal:


tri bela univera

Za izradu ovog jednostavnog, a veoma korisnog čiviluka koji se može uklopiti u svaki prostor potrebne su 3 ploče od univera dimenzija 12cm x 130cm (dimenzije možete menjati prema vašim potrebama) koje su prethodno iskantovane i tri kuke čivilika koja će se montirati na prikazane ploče.


univer

Prvo odredite mesto na kome će se ploče bušiti radi pričvršćivanja za zid šrafovima. Mi smo izabrali mesto koje će kasnije prekriti kuke čiviluka, kako se ne bi videli šrafovi.


bušenje iverice

Izbušite rupe za šrafove. Prečnik rupe treba da bude isti ili nešto veći od prečnika šrafa.Na osnovu toga birate prečnik burgije. Rupe treba da omoguće upuštanje glave šrafa.


bušenje zida

Na odgovarajućoj visini, bušilicom probušite rupe u zidu, na mestu gde planirate da postavite čiviluk. U rupe postavite odgovarajuće tiplove.


ušrafljivanje šrafa kroz ivericu

Pričvrstite sve tri ploče samo gornjim šrafovima, bez prejakog stezanja.


obeležavanje mesta za bušenje zida

Koristeći libelu postavite sve tri ploče u vertikalni položaj, a zatim kroz donje rupe ekserom i čekićem obeležite mesta na zidu gde treba da postavite tiplove. Pomerite ploče u stranu, na obeleženim mestima probušite rupe u zidu i postavite u njih tiplove.


tri daske od iverice pričvršćene na zid

Vratite ploče u vertikalni položaj i pričvrstite ih šrafovima.


jednostavni čiviluk

Postavite kuke čiviluka na mestima na kojima vam to odgovara.


jednostavni čiviluk

Izgled gotovog čiviluka.

Related articles