Kablovske odstojne obujmice

24/03/2018 Alati i materijali 6393 Views
Ukoliko pravite nadzidnu električnu instalaciju u podrumu ili vikendici brvnari nezaobilazan materijal su Vam kablovske odstojne obujmice. Evo gde se i kako one koriste.

Kablovske odstojne obujmice se koriste pri izvođenju nadzidne električne instalacije. Na mestima gde se električni kablovi postavljaju izvan zida kblovske odstojne obujmice služe da kablove čvrsto drže na zidu.


nadzidna električna instalacija

Nadzidna instalacija se izvodi na onim mestima gde je to estetski prihvatljivo kao što su podrumi i pomoćne prostorije. Takođe, u drvenim objektima električna instalacija se izvodi postavljanjem vodova na zid koji se pričvršćuju odstojnim obujmicama.


kabolovska odstojna obujmica sa kablom

Kablove drže na propisanom rastojanju od zida

Kablovske odstojne obujmice su izrađene od plastike otporne na visoke temperature. Na zid se obično pričvršćuju pomoću tiplova i šrafova ali postoji mogućnost lepljenja ili zakivanja ekserima (ukoliko se radi o drvenim podlogama). Kod postavljanja nadzidne električne instalacije mora se voditi računa o minimalnom rastojanju između zida i kabla koji ne sme da bude manji od 5mm. Korišćenjem kablovske odstojne obujmice ovaj uslov je automatski ispunjen.


Spajanje dve kablovske odstojne obujmice

Kablovske odstojne obujmice su tako konstruktivno rešene da omogućavaju nizanje jedne pored druge u neograničenom broju.


četiri kablovske odstojne obujmice

Omogućavaju paralelno postavljanje više kablova

Ova njihova osobina omogućava paralelno postavljanje više vodova sa istim međusobnim razmakom. Kod više priključnica ova je situacija neizbežna.


Postavljanje tipla u zid

Postavljanje kablovskih odstojnih obujmica je veoma lako. Započinje se obeležavanjem linije po kojoj će se postaviti kablovi. Zatim bušenje rupa burgijom odgovarajućeg prečnika i postavljanje tipla u zid.


Postavljanje šrafa kroz kablovsku odstojnu obujmicu

Sledeće što treba da uradite jeste da postavite šraf u jedan deo plastične kablovske odstojne obujmice kao što je prikazano na slici.


montiranje kablovske odstojne obujmice na zid

I uštafite šraf u tiplove koje ste ranije postavili u rupe. Kablovsku odstojnu obujmicu orjentišite u smeru postavljanja kabla. Primetićete da obujmice nemaju jednu rupu nego se radi o prorezu. To je iz razloga kako bi položaj obujmice mogli da korigujete tako da kabl na zid bude postavljen potpuno ravno.


postavljanje kablovske odstojne obujmice na zid

Prostim pritiskom na ozubljeni poklopac ostvaruje se držanje kabla odgovarajućeg prečnika. Kablovske odstojne obujmice se izrađuju u više veličina u zavisnosti od prečnika kabla koji se postavlja. Tako ih ima za prečnike kablova od 8 do 18 mm i 18 do 26 mm.


Postavljene kablovske odstojne obujmice sa kablom

Na kraju nekoliko reči o standardima koji se moraju poštovati pri postavljanju nadzidne instalacije. Kada se kabl postavlja u horizontali razmak između odstojnih obujmica mora biti 25cm. Kada se kabl postavlja vertikalno taj razmak mora biti 40cm. Najveća dozvoljena udaljenost odstojne obujmice od razvodne kutije iznosi 10cm. Ulaz kabla u razvodnu kutiju mora biti zaptiven gumenom uvodnicom kako bi se sprečio prodor vlage. Kablovi, utičnice i prekidači se postavljaju na istim udaljenostima od poda i plafona kao kod instalacija postavljenih u zid. Na mestima gde postoji opasnost od oštećenja kabla neophodno je postavljati kablove kroz krute cevi.

Related articles