Kablovski spojni pribor

18/08/2019 Alati i materijali , Procedure 11681 Views
Gde god postoje provodnici postoji i neka vrsta kablovskog spojnog pribora. Bez ovih spojnica nemoguće je zamisliti današnju električnu mrežu.

Kablovski spojni pribor služi za pouzdano međusobno nastavljanje provodnika kao i spajanje provodnika sa drugim električnim elementima. Prevashodno su namenjeni za licnaste provodnike. Kako ima mnogo različitih elementata tako ima i veći broj vrsta kablovskog pribora. Naravno, velik broj vrsta spojnog pribora zahteva i različite alate kojima se oni montiraju.  O svemu ovome u nastavku posta.


Izolovani i neizolovani kablovski spojni pribor

Prva podela kojom se sav spojni pribor deli na dve grupe su izolovani i neizolovani spojni pribor. U većini slučajeva ćete koristiti izolovani spojni pribor, naročito je popularan kod spajanja provodnika u automobilskoj industriji. Prepoznatljiv je po izolujućem plastičnom plaštu koji prekriva spoj izolacije provodnika sa elementom spojnog pribora. U nekim slučajevima gde nema dovoljno  mesta za montiranje ovakvih elementa (utikač, sijalično grlo…) koriste se neizolovani spojni pribor.


Izolovani i neizolovani kablovski spojni pribor

Kod izolovanog kablovskog pribora primetićete da izolovani deo može da se pojavi u različitim bojama. Ova boja označava za koje poprečne preseke provodnika je kablovski pribor namenjen. Kablovski pribor koji je obojen crvenom bojom namenjen je provodnicima koji imaju površinu poprečnog preseka 1.5mm2 , plavom bojom je označen pribor za provodnike preseka 2.5mm2 i žutom bojom za presek 6mm2


Izolovana i neizolovana hilzna za provodnike

Najčešći predstavnik ovog pribora su izolovane i neizolovane hilzne. One se postavljaju na kraj licnastog provodnika i fiksiraju pomoću posebnog alata.


Oštećen provodnik usled stezanja luster kleme

Zbog čega se postavljaju hilzne na licnaste provodnike? Uzmimo, naprimer, rednu stezaljku ili popularnije nazvana luster klema. Spoj provodnika i ove stezaljke se ostvaruje pomoću šrafa. Da bi kontakt bio bolji, šraf mora jako da se stegne. Usled toga dolazi do oštećenja licnastog provodnika, presečenja nekih licni i slično, u krajnjem slučaju nisu sve licne u kontaktu sa šrafom. Ovo dovodi upravo do suprotnog od onoga što smo hteli. Dobili smo loš spoj. Ovaj loš spoj se greje i često je uzrok izbijanja požara. Hilzna efikasno rešava ovaj problem. Istovrmeno sve licne drži objedinjene sprečava presecanje neke od njih i daje odličan kontakt sa šrafom. U slučaju hilzne šraf možete izuzetno jako da stegnete bez brige od oštećenja provodnika. Generalno, ovo je glavna funkcija svih vrsta kablovskog spojnog pribora.


razne veličine neizolovanih hilzni za provodnike

Hilzne se proizvode u različitim dimenzijama kako bi odgovarale različitim površinama poprečnog preseka provodnika 0.25, 0,5, 1, 1.5, 2, 2.5, 6, 10, 16, 50 i 70 mm2


izolovana okasta papučica za provodnik

Okaste papučice su takođe čest predstavnik kablovskog spojnog pribora. Kao što se iz samog naziva može pretpostaviti ova ova papučica ima okce na vrhu kroz koji prolazi kontaktni šraf.


primena izolovane okasta papučice

Pravi izuzetno dobar kontakt duž celog oboda kontaktnog šrafa. U zavisnosti od veličine kontaktnog šrafa proizvodi se više dimenzija okastih papučica za svaki prečnik provodnika.


Viljuškasta izolovana papučica za provodnik

Viljuškasta papučica se može smatrati derivatom okaste papučice. Naime, okasta papučica, kao što smo već rekli, ima odličan kontaktni spoj ali nije baš pogodna za često skidanje i postavljanje jer šraf mora kompletno da se odvije i da se skine okasta papučica.


primena izolovane viljuškaste papučice

Kod viljuškaste papučice jedan deo kruga nedostaje tako da je za njeno skidanje dovoljno samo otpustiti šraf. Kao i kod okastih papučica i i viljuškaste se razlikuju po površini poprečnog presika provodnika ali i po prečniku šrafa za koji su namenjene.


Izolovane i neizolovane buksne

Jedna vrsta kablovskog spojnog pribora je naročito česta i ima široku primenu, to su kablovske stopice. Često se nazivaju i buksne ili ženske buksne. Ovo je možda i najčešći način povezivanja provodnika na električne uređaje. Možete ih sresti u bojlerima, TA pećima, automobilima… Irađuju se kao izolovane i neizolovana ali ćete u praksi mnogo češće sresti ove neizolovane. Proizvode se u različitim veličinama kako za različite preseke provodnika tako i prema veličini stope kojom ostvaruju kontakt. Najčešće se koriste buksne žute boje, gde u leguri dominira bakar ali se proizvode i čelične buksne koje se koriste na vlažnim mestima kao što je bojler.


Izolovana buksna sa dodatkom

Postoji više varijacija u konstrukciji buksni. Jedna od njih je prikazana na slici. Radi se o nadogradnji klasične buksne koja omogućava spajanje još jednog provodnika na isto mesto kontakta pomoću još jedne buksne.


muška izolovana buksna

Buksna ostvaruje kontakt tako što u nju ulazi lim koji se fiksira unutar buksne. Kao što smo rekli da postoji ženska buksna tako postoji i muška buksna. Pretpostavljate ova buksna ima oblik lima koji idealno ulazi u klasičnu buksnu.


spojna izolovana čaura

Na kraju da pomenemo još jedan koristan spojni pribor, spojne izolovane čaure. One služe za spajanje dva licnasta provodnika. Već smo pokazali u postu pod nazivom kako pravilno spojiti dva licnasta provodnika kako to možete da uradite uz pomoć lemilice. Uz pomoć spojne izolovane čaure to možete uraditi mnogo brže i lakše.


skalpel i klešta za postavljanje izolovanog i neizolovanog spojnog pribora

Da bi postavili kablovski spojni pribor na provodnik od alata će Vam trebati neki za blankiranje provodnika. Prilikom pripreme ovog posta mi smo koristili dobri stari skalpel. I trebaće Vam posebna klešta za pričvrščivanje spojnog pribora, odnosno prese za postavljanje spojnog pribora. Ovih klešta postoji jako veliki broj koji se razlikuju po proizvođaču, načinu stezanja, veličini i sl. Cena ima značajno varira od onih profesionalnih koja su zaista skupa i njihova nabavka za hobi poslove uopšte nije isplativa, do onih pristupačnih pogodnih za uradi sam majstore.


blankiran provodnik

Da bi postavili neizolovanu hilznu na provodnik neophodno je blankirati provodnik u dužini koja je identična dužini same hilzne.


klešta za postavljanje neizolovanih hilzni na provodnik

Za postavljanje neizolovanih hilzni potrebna su Vam posebna klešta za to. Ovaj model nije skup i može ga priuštiti svaki Uradi Sam majstor. U otvoru klešta se nalaze različite pozicije za različite prečnike hilzni, odnosno različite površine poprečnog preseka provodnika.


postavljanje neizolovane hilzne na provodnik

Kada imate sav potreban materijal, navucite hilznu na blankirani deo provodnika


postavljanje neizolovane hilzne na provodnik

Na kleštima za presovanje hilzni odaberite određeni prečnik hilze. U taj otvor umetnite hilznu i čvrsto stegnite.


provera postavljene neizolovane hilzne na provodnik

Nakon toga rukom pokušajte da skinete hilznu kako bi se uverili da je čvrsto postavljena na provodnik.


neizolovana hilzna na licnastom provodniku

Ukoliko ste blankirali provodnik u duže od dužine hilzne, nema problema. Nakon presovanja hilzne na provodniku sečicama odsecite višak provodnika.


klešta za postavljanje izolovanoh spojnog pribora

Za postavljanje izolovanog spojnog pribora se koristi posebna klešta. U otvoru klešta se nalazi poseban klin koji, prilikom presovanja, vrši fiksiranje spojnog pribora na provodnik.


Izolovana okasta papučica

Sav izolovani spojni pribor je nastao savijanjem lima. Na jednoj strani se nalazi spoj ta dva lima. Klin koji presuje treba da se utisne sa suprotne strane od spoja limova.


postavljanje izolovane buksne na provodnik

Montiranje krajnje jednostavno. Blankirajte provodnik u potrebnoj dužini, i uvucite ga u otvor u spojnom priboru, na slici je predstavljeno montiranje buksne na provodnik. Kada ste postavili provodnik u otvor buksne izvršite kleštima presovanje i to je to.


primena izolovane buksne sa dodatkom

Kao što smo već pominjali posebnom vrstom buksne možemo napraviti spoj dva provodnika u jednoj tački izveden pomoću buksni. Ovaj spoj je interesantan zbog toga što se, u slučaju potrebe, lako može rastaviti


klešta za postavljanje neizolovanih buksni

Za postavljanje neizolovanih buksni koristi se, takođe posebna vrsta klešta. Uniorova klešta koja su prikazana na slici imaju mogućnost, pored presovanja izolovanih,  i presovanja neizolovanih buksni.


postavljanje neizolovane buksne na provodnik

Neizolovana buksna ima dva para limova kojima se fiksira provodnik. Provodnik se blankira u dužini od 5 milimetara što je širina para limova koji su bliže buksni. Ovaj par limova će ostvariti električni spoj provodnika i buksne. Drugi par limova se obmotava oko izolacije i dodatno fiksira provodnik.


postavljanje neizolovane buksne na provodnik

U otvor klešta se postavi buksna i provodnik i prvo se izvrši presovanje para limova oko blankiranog dela provodnika, a nakon toga par limova koji fiksira izolovani deo provodnika.


izolovanje buksne pomoću plastičnog izolatora

Neizolovane buksne, kao i sav neizolovani spojni pribor, generalno treba izolovati. Na slici je prikazan plastični izolator koji se jednostavno navuče na buksnu i time je izvršena izolacija delova pod naponom.


izolovanje buksne pomoću termoskupljajućeg bužira

Ovi plastični dodaci nisu tako česti u prodaji i mnogo češći način izolovanja je pomoću termoskupljajućeg bužira. Nakon presovanja buksne, termobužir, odgovarajućeg prečnika, se navuče preko buksne i laganim zagrejavanjem fenom sa vrućim vazduhom ili plamenom upaljača, termobužir se skupi i učvrsti na buksni. U nedostatku termobužira, buksnu, možete izolovati i običnom izolir trakom.


Spajanje dva provodnika uz pomoć buksni

Montažom ženske buksne na jedan provodnik i muške buksne da drugi provodnik moguće je izvršiti spajanje dva provodnika. Ovaj spoj je dobar i lako se može rastaviti u slučaju potrebe.


izolovanje spoja dva provodnika pomoću termoskupljajućeg bužira

Ovakav spoj obavezno izolujte termobužirom koji će, donekle doprineti i mehaničkoj čvrstoći spoja ali i sprečiti prodor vlage u sam spoj.


korisni savet pri postavljanju izolovanog kablovskog spojnog pribora

Mnogo, mehanički, čvršći spoj provodnika dobija se korišćenjem izolovane spojne čaure. Na ovaj način se veoma lako spajaju dva licnasta provodnika. Sa jedne strane čaure se postavi jedan blankiran provodnik i sa druge strane drugi blankiran provodnik. Presovanje se izvodi na dva mesta. I to je to. Kod ovakve vrste spoja dva provodnika nije potrebno dodatno izolovanje spoja.


korisni savet pri postavljanju izolovanog kablovskog spojnog pribora

I još jedan savet za kraj. Ponekada ćete se naći u situaciji kada nemate odgovarajući spojni pribor u smislu prečnika provodnika. Odnosno kada imate spojni pribor namenjen za veći prečnik provodnika od onog koji imate.


korisni savet pri postavljanju izolovanog kablovskog spojnog pribora

Ovaj zazor između provodnika i spojnog pribora popunite licnama nekog tanjeg provodnika a onda izvršite presovanje spojnice. Sečicama odsecite pomoćni provodnik i dobili ste dobar kontakt između provodnika i veće spojnice.

Related articles