Kada procuri potisni bojler

23/09/2018 Popravke 10899 Views
Kada procuri potisni bojler postoje dva moguća razloga. Evo kako da, po principu Uradi Sam dijagnostikujete i otklonite kvar.

Kapljanje vode iz bojlera izaziva paniku kod svakog vlasnika istog. Ipak ne mora da bude tako. Popravka na bojleru, koja će sprečiti curenje, nije tako komplikovana.


Potreban alat: Šrafciger, ključ

Potreban materijal: set gumica za reparaciju bojlera


potisni bojler

Kada procuri potisni bojler postoje dva moguća razloga. Prvo što treba da uradite nakon što primetite da voda kaplje iz potisnog bojlera je da ga isključite iz struje, a zatim otvorite poklopac da ustanovite odakle dolazi voda.


otvoren poklopac potisnog bojlera

Ako, posle skidanja zaštitnog poklopca, utvrdite da se voda sliva sa stranica (kao što to pokazuje strelica na slici) onda je reč o šupljem kazanu koje se mora promeniti ili (ne preporučujem), okrpiti.


kontakti grejača na potisnom bojleru

Međutim, ukoliko se voda pojavljuje na elementima (strelice na slici) onda se radi o jednostavnom kvaru koji se lako otklanja. Uzrok su dotrajale gumice. Pre nego što započnete sa „rasturanjem“ bojlera, dotegnite šrafove na kojima curi voda, nekada samo ta mala intervencija može da bude rešenje problema. Ukoliko to nije pomoglo…


flajšna potisnog bojlera

Neophodno je zatvoriti glavni ventil, ispustiti vodu iz potisnog bojlera i skinuti flajšnu sa grejačem. Detaljnije o tome kako da skinete grejač možete pročitati u foto priči zamena grejača na potisnom bojleru. Kada to uradite skinite grejač i cev u kojoj stoje sonde termoosigurača i termoprekidača.


set gumica za potisni bojler

U prodavnici vodovodnog materijala ćete kupiti set gumica koji služi za reparaciju bojlera. U kompletu dobijate tri male gumice i jednu veliku.


skidanje starih gumica sa grejača potisnog bojlera

Sa grejača bojlera najpre odstranite stare gumice


gumica na grejaču potisnog bojlera

A zatim postavite nove u svoja ležišta


gumica na grejaču potisnog bojlera

Treću gumicu iz kompleta postavite na cev za sonde


flajšna potisnog bojlera sa novim gumicama
Sve to sada zategnite na flajšnu i to bi trebalo otprilike ovako da izgleda.

postavljanje grejača u potisni bojler

Još nešto. Nekada se pojavljuje problem sa stavljanjem ili vađenjem flajšne na svoje mesto. Ova radnja ima tačnu proceduru i ako je se pridržavate nećete imati problema.


postavljanje grejača u potisni bojler

Kada uvučete grejač u kazan bojlera, zaokrenite flajšnu za 90 stepeni u odnosu na elipsastu rupu i ukosite je, prema rupi, delom na kome se nalazi cev za sonde.


postavljanje grejača u potisni bojler

Kada taj deo uđe vratite flajšnu za 90 stepeni nazad čime će te omogućiti ubacivanje druge polovine flajšne sa kontaktima grejača bojlera.


postavljanje grejača u potisni bojler

Kada ste to uradili, držeći grejač sve vreme, postavite gumu za dihtovanje


postavljanje grejača u potisni bojler

A zatim postavite jaram koji će flajšnu sa grejačem držati na svom mestu


postavljanje grejača u potisni bojler

Postavite maticu, posle čega ne morate više da držite flajšnu


postavljanje grejača u potisni bojler

Na kraju dotegnite maticu. Sa ovim nemojte da preterujete jer možete da oštetite novu gumu. Čak ako posle punjenja vode ustanovite da niste dovoljno stegnuli to možete da uradite tada. I ovim ste rešili curenje bojlera.

Related articles