Kako brzo ukloniti led sa stakla?

07/12/2019 Procedure , Saveti 5239 Views

Zimi, prilikom jutarnjeg pokretanja automobila često potrošimo dosta vremena kako bi ga pripremili za vožnju. Najviše vremena svakako utrošimo na uklanjanje leda sa prozora.


Potreban alat:

Potreban materijal: alkohol, voda


voda i alkohol

S obzirom na to da je jutro deo dana kada smo u najvećoj žurbi i svaki minut nam je važan evo jedne foto priče u kojoj ćemo prikazati kako da na lak i brz način uklonite led sa stakala vašeg automobila. Za početak pripremite 2dl vode i 1dl apotekarskog alkohola.


mešanje vode i alkohola

Pomešajte alkohol i vodu. U koliko želite da napravite veću količinu sredstva za odmrzavanje stakla trudite se da održite odnos vode prema alkoholu u razmeri 2:1.


smeša vode i alkohola i pumpica za prskanje

Nakon što ste napravili mešavinu pripremite pumpicu za prskanje.


sipanje smeše vode i alkohola u pumpicu za raspršivanje

U pumpicu sipajte pripremljenu mešavinu vode i alkohola i čuvajte je u kolima dok vam ne zatreba. Mešavina se neće zalediti sve dok ima alkohola u njoj.


zaleđena šoferšajbna

Kada se desi situacija da su vam stakla zaleđena i da će vam trebati dosta vremena da ih očistite od leda…


nanošenje smeše vode i alkohola na zamrznutu šoferšajbnu

…poprskajte ih smešom vode i alkohola koju ste pripremili.


uklanjanje leda sa stakla

U trenutku dok prskate primetićete da se led momentalno topi sa poprskanih delova stakla. Na taj način ćete bez napora ukloniti led sa stakala vašeg automobila.


uklanjanje leda sa retrovizora

Ovaj način uklanjanja leda je naročito pogodan za uklanjanje leda sa retrovizora jer nakon toga nije potrebno ponovno podešavanje retrovizora. Pre nego što primenite ovaj metod proverite da li alkohol može oštetiti neke delove vašeg automobila i u tom slučaju ga nemojte koristiti. Stakla je moguće izuzetno brzo odlediti i sipanjem veće količine hladne vode (npr 1l vode za jedno staklo), ali u slučaju da ne planirate odmah da vozite odnosno da zagrejete automobil nemojte koristiti ovaj metod jer će se voda na staklima vrlo brzo ponovo zalediti. U ovom slučaju može se desiti da dodatno zalede vrata, brave, brisači, podizači prozora…

Related articles