Kako iseći staklenu flašu?

07/12/2019 Procedure 5645 Views

Često nam lep oblik neke flaše privuče pažnju i probudi želju da je koristimo i nakon što smo potrošili njen sadržaj. Nebrojene su primene u praktične i dekorativne svrhe flaše sa koje je uklonjen grlić. Ne mali broj “uradi sam” majstora ipak odustane misleći da se sečenje staklene flaše ne može izvesti u kućnim uslovima.


Potreban alat: nož za sečenje stakla, šmirgl papir

Potreban materijal:


staklena flaša

S obzirom na to da presecanje staklene flaše nije zahtevno i da traži samo pažnju i preciznost, a da sve ostalo većina nas ima u svojim domovima rešili smo da vam pokažemo kako to da uradite kako bi ste u buduće mogli da realizujete sve one projekte koje ste planirali.


staklena flaša

Najpre je potrebno da odredite visinu na kojoj će se staklena flaša presecati. Kada ste odredili visinu potrebno je da pronađete stalak iste te visine na koji ćete postaviti nož za staklo prilikom sečenja. Ovo je važno kako bi rez bio idealno ravan. Mi smo u našem slučaju iskoristili kuhinjsku posudu za ceđenje.


sečenje staklene flaše

Nož za staklo postavite na stalak, čvrsto ga pritisnite kako se ne bi pomerao i onda flašu pritisnite uz nož i okrećite (flaša sve vreme stoji na radnoj površini)


sečenje staklene flaše za nožem za sečenje stakla

Kada završite rez, tako što ste okrenuli flašu za jedan krug prekinite sečenje. Nije potrebno da podebljavate rez ili da flašu okrećete više krugova.


polevanje staklene flaše ključalom vodom

Sada flašu stavite u sudoperu i veoma tankim mlazom ključale vode polivajte rez uz neprestano okretanje flaše kako bi se svuda isto zagrejala.


polevanje staklene flaše hladnom vodom

Kada se flaša dobro zagrejala prekinite da je polivate toplom vodom, a počnite da je polivate hladnom vodom.


presečena staklena boca

Nakon hladne opet predjite na toplu vodu i to je trenutak kada će se gornji deo flaše odvojiti. Ako se to nije desilo nastavite naizmenično polivanje flaše toplom i hladnom vodom dok se flaša ne odlomi..


isečena staklena boca

U koliko ste na ovakav način isekli flašu dobićete savršeno ravan rez koji je dovoljno samo malo obraditi šmirgl papirom kako se neko na njega ne bi posekao.


svećnjak od staklene boce

Pored toga što ste na ovaj način dobili donji deo flaše za vaše projekte, predlažemo da ni gornji deo flaše ne bacate već da i za njega nađete neku lepu primenu. Našu ideju možete videti na slici.

Related articles