Kako napraviti krede u boji?

07/12/2019 Procedure , Projekti , Za decu 4456 Views

Krede u boji su nešto čemu deca ne mogu odoleti. Lepe su, šarene i jednostavne. Odmah zaokupe pažnju mališana na duže vreme donoseći vam na taj način zadovoljstvo zbog zabavne igre vaše dece, a takođe i uvek dobrodošao predah.


Potreban alat:

Potreban materijal: gips, tempere, voda, kartonske ili silikonske modle


gips i voda sa bojom

Krede u boji nije teško napraviti, a s obzirom na to da je moguće napraviti ih u bilo kojoj boji i bilo kog oblika biće lepše nego one koje možete naći u prodavnici. Za pravljenje kreda u boji potreban vam je jedan sud u kome ćete mešati sastojke i jedan sud u kome ćete odmeravati – najbolje je da to bude čaša ili šolja koju više nećete koristiti. U sud u kome ćete mešati sastojke sipajte 3/4 čaše vode u kojoj ste prethodno razmutili temperu odgovarajuće boje. Nakon toga dodajte i 1 čašu gipsa.


mešanje gipsa i obojene vode

Čim ste dodali gips odmah mešajte kako bi smesa postala glatka…


obojeni gips i rolne od toalet papira

Kada je smesa dobro promešana pripremite kalupe za krede. Kalup možete npraviti od kartona potrošene rolne toalet papira koji ste sa unutrašnje strane obložili papirom za pečenje. U koliko vam je smesa gusta nije potrebno da ovaj kalup zatvarate odozdo već ga samo postavite na komad papira za pečenje, a ako je tečna bolje zatvorite kalup sa donje strane širokim selotejpom.


sipanje obojenog gipsa u kartonske rolne od toalet papira

U kalup sipajte pripremljenu smesu.


sušenje kreda

Nakon što ste bojama kojima ste želeli napunili kalupe i modle, ostavite ih najmanje 12 sati da se gips u njima dobro stegne i potpuno osuši.


vađenje kreda iz modli

Kada se gips osušio, samo pocepajte karton i izvadite gotove krede u boji.


krede u boji

Nakon vađenja kreda iz kalupa one neće biti potpuno suve. Ostavite ih na osunčano i toplo mesto da voda potpuno ispari iz njih.  I to je to.


krede u boji

Krede napravljene na ovaj način pišu isto kao i one kupovne s tom razlikom što skoro uopšte ne ostavljaju prašinu na rukama. Nakon pravljenja predstoji vam zabava! Uživajte!

Related articles