Kako očistiti srebro

25/08/2018 Procedure , Saveti 26504 Views
Pored svih svojih lepih osobina, srebro ima i jednu ružnu, vremenom srebro tamni. Pogledajte jednostavan i veoma efikasan način da skinete tamnu patinu sa površine srebra.

Srebro je metal koji ima izuzetno veliku primenu. Od davnina se koristi za pravljenje nakita, raznih kutijica i posuđa za jelo. Pored svih svojih lepih osobina ima i jednu ružnu, vremenom srebro tamni. To je posledica reakcije srebra sa jedinjenjima sumpora. U normalnim okolnostima ovaj proces je prilično spor, ali sa povećanjem vlažnosti i temperature vazduha proces se ubrzava. Kako očistiti srebro? Pogledajte jednostavan i veoma efikasan način da skinete tamnu patinu sa površine srebra.


Potreban alat:

Potreban materijal: soda bikarbona, aluminijumska folija, posuda, vrela voda


srebrni sat

Šta utiče na stvaranje tamne patine na površini srebra? U atmosferi su prisutne materije kao što su vodonik sulfid, sumporni dioksid i slobodni sumpor. U zavisnosti od koncentracije tih materija, vlažnosti i temperature vazduha proces korozije može biti sporiji ili brži. Takođe, glavni “neprijatelj” srebra, vodonik sulfid se u neznatnim količinama nalazi i u vodi. Glavni krivci za oslobađanje sumpor dioksida u atmosferu su industrija i saobraćaj. Moglo bi se zaključiti i da srebro intenzivnije tamni u sredinama zagađenim sumporom. Ako se radi o nakitu i naše telo može doprineti intenzivnijem stvaranju tamne patine na površini srebra. Sumpor, u naše telo, unosimo hranom i nekim vrstama lekova a izlučujemo preko znoja sa kojim je srebrni nakit u kontaktu.


staklena posuda, aluminijumska folija, soda bikarbona, srebrna kašičica

Da bi povratili stari sjaj porodičnoj srebrnini potrebno Vam je nekoliko sitnica. Potrebna Vam je posuda u kojoj ćete da čistite srebrne predmete. Mi smo odabrali staklenu posudu ali materijal od koga je napravljena nije presudan. Potrebna vam je aluminijumska folija i obična soda bikarbona. Čišćenje ćete započeti tako što ćete srebrne predmete oprati sa tečnošću za sudove. Na ovaj način ćete odstraniti masnoću i ostale nečistoće sa površine. Na ovaj način, naravno, ne možete da skinete tamnu patinu jer srebro sulfid je apsolutno netopiv u vodi.


staklena posuda obložena aluminijumskom folijom

Sjajna strana folije treba da bude gore

Da bi njega odstranili posudu, sa unutrašnje strane, obložite aluminijumskom folijom tako da sjajna strana bude okrenuta prema gore.


čišćenje srebra

1-2 kašike sode bikarbone

Na dno poređajte srebrne predmete i preko njih dodajte jednu supenu kašiku sode bikarbone. Količina nije precizno određena. U svakom slučaju sa sodom bikarbonom ne možete da preterate. Važno je napomenuti da srebrni predmeti obavezno moraju biti u kontaktu sa aluminijumskom folijom ili proces čišćenja neće uspeti.


čišćenje srebra

Voda mora biti vrela

Sledeći korak je dodavanje vrele vode. Ali bukvalno. Voda mora da bude kipuća. Što je voda toplija, reakcija će biti burnija i čišćenje efikasnije. Odmah po sipanju vode vidljiva je reakcija u vidu stvaranje pene na površini.


čišćenje srebra

Nakon desetak sekundi promešajte ovaj rastvor kako bi koncentracija sode bikarbone bila ravnomerna. Srebrni predmeti naočgled postaju sjajni. Ukoliko se na predmetima nalazi debeo sloj patine jako tamne boje, posle nekog vremena možete dodati još sode bikarbone i još vrele vode. Nakon sipanja nove vrele vode reakcija se ponovo pokreće.


dve srebrne kašičice

Na kraju, efekat je lako prepoznatljiv. Sa desne strane se nalazi kašičica koja nije tretirana a sa leve strane je kašičica kod koje je skinuta patina. Nakon vađenja srebrnih predmeta iz otopine potrebno ih je oprati pod mlazom hladne vode kako bi se sprala zaostala soda bikarbona a zatim osušiti pamučnom krpom.

Related articles