Kako odvrnuti šraf sa oštećenom glavom

10/05/2019 Improvizacije 21827 Views
Svaki uradi sam majstor se sreo sa problemom oštećene glave šrafa. Pogledajne jednostavan i efikasan način da odšrafite ovakav šraf.

Svaki uradi sam majstor se sreo sa problemom oštećene glave šrafa. Najčešće se to događa kod zarđalih šrafova gde je rđa pojela žlebove u koje se umeće vrh šrafcigera. Prilikom okretanja šrafcigera potpuno se unište žlebovi i takav šraf je nemoguće odvrnuti.


Potreban alat: Dremel sa diskom za sečenje metala, ravni šrafciger

Potreban materijal:


Zarđali šraf sa oštećenom glavom

U foto priči popravka daske za WC šolju smo se susreli sa ovim problemom. Šrafovi na šarkama daske su konstantno izloženi vlazi i kroz duži niz godina korozija na površini šrafa čini svoje. Prilikom pokušaja odvrtanja ovakvog šrafa jednostavno žlebovi su popustili i stvorilo se samo udubljenje u glavi šrafa. Ovakav šraf je nemoguće odvrnuti na ovaj način.


Dremel 4300

Postoji više improvizacija na koji može da se izvadi ovaj šraf. Nama, najefikasniji  i najelegantniji način je napraviti novi žleb. Za pravljenje novog žleba možete koristiti bonsek, odnosno testeru za metal ili brusilicu. Mi smo koristili mnogo zgodniji višenamenski alat Dremel 4300


Dremel 4300 sa diskom za sečenje metala

Žleb na glavi šrafa ćemo napraviti uz pomoć Dremelovog diska za sečenje metala koji nosi oznaku SC456, ovaj disk se učvršću je na poseban nosač koji nosi oznaku SC402. Nosač se montira u steznu glavu i sada smo spremni.


sečenje metala sa Dremelo 4300

Ovaj disk može da se rotira na najvećoj brzini od 35000 obrtaja. Ovo je maksimalan broj obrtaja koji ovaj disk može da podnese a da se ne ošteti, naravno Vi ne morate da sečete sa ovim brojem obrtaja. Ova brzina se koristi kada se se treba napraviti veliki rez ili režete izuzetno tvrd metal. U ovom slučaju je bolje izabrati neku manju brzinu koja će omogućiti bolju kontrolu i preciznost s obzirom da trebamo napraviti veoma mali rez. Dakle, po sredini glave šrava napravite rez dubine 1-2 mm, kao na slici.


šrafciger sa ravnim vrhom

Sledeće što Vam treba je šrafciger sa ravnim vrhom odgovarajuće veličine u odnosu na dimenzije šrafa koji odvrćemo.


odšrafljivanje šrafa

Postavite vrh ravnog šrafcigera u prorez koji smo napravili na glavi šrava i…


odvijanje šrafa

vrlo lako odvrnite šraf koji Vam je zadavao toliko muke. Jednostavno, zar ne?

Related articles