Kako popraviti brizgaljke za šoferšajbnu?

22/12/2019 Popravke 4670 Views

Ranije, kada su automobili bili jednostavnije konstrukcije, bez mnogo elektronskih sklopova na sebi, svako je u većoj ili manjoj meri održavao sam svoj automobil dok se kod majstora išlo uglavnom za veće popravke na motoru koje su uz to zahtevale i specijalni alat. Danas je situacija potpuno drugačija – uglavnom se na putevima vidjaju automobili u kojima elektronski sklopovi igraju glavnu ulogu, a vlasnici automobila u glavnom se ne usudjuju da otvore haubu već za sve kvarove bili oni sitni ili krupni kola voze kod majstora. U ovom postu ćemo Vam prikazati kako popraviti brizgaljke za šoferšajbnu.


Potreban alat: skalpel ili makaze

Potreban materijal:


šoferšajbna

Ipak mislimo da je potrebno da vlasnik poznaje neke sklopove svog automobila kako bi u slučaju da se kvar desi daleko od grada i servisa, sam mogao da u potpunosti ili delimično otkloni kvar i nesmetano nastavi putovanje. U ovoj foto priči pokazaćemo vam kako da otklonite kvar na brizgaljkama vetrobrana. Na slici se vidi da leva brizgaljka funkcioniše i baca tečnost za pranje vetrobrana dok desna brizgaljka uopšte ne funkcioniše. Kako popraviti brizgaljke za šoferšajbnu?


podignuta hauba na automobilu

Da bi utvrdili u čemu je problem i otklonili kvar, podignite haubu i na njenom donjem delu pronadjite sistem creva koji tečnost za pranje vetrobrana vodi od rezervoara do brizgaljki. Sada proverite da li su sva creva dobro spojena. Obratite pažnju na zaokruženo mesto. Vidi se da je crevo spalo sa brizgaljke.


brizgaljka za šoferšajbnu

Uvećana fotografija istog mesta – crevo nije spojeno sa brizgaljkom pa zbog toga brizgaljka ne radi.


crevo brizgaljke za šoferšajbnu

U nekim slučajevima dovoljno je da crevo samo vratite na brizgaljku i da sve ponovo bude u redu, medjutim u našem slučaju to nije bilo tako. Na slici se vidi da se crevo uzdužno pocepalo (verovatno od ekstremnih letnjih temperatura i starosti) i zbog toga spalo sa brizgaljke. Ako crevo u ovakvom stanju vratimo na brizgaljku ono će ubrzo opet spasti i ponovo ćemo imati problem.


sečenje creva skalpelom

Zbog toga skalpelom ili makazama odsecite deo creva koji je pocepan.


navlačenje creva na brizgaljku šoferšajbne

Sada crevo ponovo navucite na brizgaljku. U koliko ova radnja ide teško, brizgaljku namažite sapunom i crevo će se značajno lakše navući.


kako popraviti brizgaljke za šoferšajbnu

Navučeno crevo na brizgaljku.


kako popraviti brizgaljke za šoferšajbnu

Izgled donjeg dela haube, creva i brizgaljki po otklanjanju kvara.


kako popraviti brizgaljke za šoferšajbnu

Isprobajte da li obe brizgaljke bacaju tečnost za pranje na vetrobran. U koliko je tako popravka je uspešno izvršena.

Related articles