Kako popraviti oštećeni univer

14/12/2019 Popravke 9738 Views

Nameštaj od pločastih materjala se već odavno odomaćio u našim domovima. Jednostavna i brza izrada i relativno niska cena glavni su faktori opredeljenja za izradu nameštaja od univera. Praktično jedina mana univera je ta da kada se površinski sloj ošteti vlaga prodire u unutrašnjost materjala usled čega se drvo širi i oštećenje se dalje povećava bez mogućnosti saniranja osim zamene cele table.


Potreban alat: skalpel

Potreban materijal: vosak za popravku univera


univer

U novije vreme na tržištu se pojavio vosak za reparaciju univera koji nam omogućava da lako popunimo sitne ogrebotine i oštećenja i da onemogućimo prodor vlage u unutrašnjost materjala čime ćemo znatno produžiti vek trajanja nameštaja.


oštećenje univera

Na fotografiji je prikazano oštećenje na stolu od univera. Oštećenje je takvo da je potpuno otpao zaštitni sloj i vidi se ispuna od iverice. Oštećenje je prečnika oko 3mm. 


popravka oštećenog univera

Vosak za reparaciju uzmite na način kako držite olovku i nanesite ga na oštećenje bržim pokretima gore dole ili levo desno. Postupak izgleda kao da bojite oštećeno mesto.


popravljeno oštećenje na univeru

Nakon nekoliko prelaza oštećeno mesto je popunjeno voskom, ali se vosak nahvatao i oko oštećenog mesta.


popravljeno oštećenje na univeru

Oštrim nožem, ili skalpelom, vodeći računa da ne oštetite univer oko mesta reparacije, pažljivo uklonite višak voska.


popravljeno oštećenje na univeru

Nakon sprovedenog postupka reparacije oštećeno mesto je ili potpuno ili skoro neprimetno. Dobra karakteristika voska je i ta što ne propušta vlagu pa neće doći do proširenja oštećenja. Voskom za reparaciju oštećenih površina univera mogu se popravljati i izuzetno mala oštećenja, značajno manja od ovog prikazanog na slici. Vosak se proizvodi u više boja.

Related articles