Kako preseći navojnu šipku

30/04/2020 Saveti 4082 Views
Navojna šipka ima izuzetno rasprostranjenu primenu. Odmerite potrebnu dužinu i isečete navojnu šipku. Kod sečenja ima jedan problem, pogledajte kako se rešava.

Navojna šipka je jedan od veoma koristnih materijala. To je metalna šipka koja celom svojom dužinom ima narezan navoj. Ukoliko Vam je potreban nestandardni šraf ili želite nešto da spojite maticama, navojna šipka je nezamenjiva. U prodaji se mogu naći navojne šipke različitih prečnika. Naravno, Vama treba komad navojne šipke određene dužine pa se postavlja pitanje kako preseći navojnu šipku?


Potreban alat: bonsek, turpija

Potreban materijal: navojna šipka, matice


navojne šipke

Verovatno je svaki Uradi Sam majstor imao priliku da koristi navojnu šipku. Izuzetno koristan materijal za spajanje raznih delova. Sve što treba da uradite je da odmerite dužinu navojne šipke koja Vam treba i bonsekom ili brusilicom odsečete. Međutim, verovatno Vam se, isto tako često, dešavalo da na taj odsečeni kraj navojne šipke, iz nekog razloga, ne možete da navrnete maticu. Pogledajte u nastavku nekoliko korisnih saveta koji će Vam rešiti probleme koji nastaju posle sečenja navojne šipke.


kraj navojne šipke

Prilikom sečenja navojne šipke bonsekom, a naročito brusilicom, poslednji navoj ostaje slepljen sa prethodnim. Odnosno početak navoja na mestu preseka je iskrivljen i gotovo spojen sa prethodnim navojem. Iz ovog razloga matica nikako ne može da “uhvati” početak navoja. Ovo je osnovni razlog zbog kojega posle sečenja ne možete da navrnete maticu na navojnu šipku.


kako preseći navojnu šipku

Da bi se to sprečilo treba da uradite sledeće. Pre sečenja navojne šipke navrnite matice pre i posle mesta na kome ćete napraviti rez. Zatim bonsekom ili brusilicom isecite navojnu šipku.


kako preseći navojnu šipku

Nakon toga turpijom obradite oštre ivice na mestu reza navojne šipke. Naravno, za obradu ivica možete da koristite i šmirgl papir.


kako preseći navojnu šipku

Na kraju ostaje samo da odvrnete maticu koju ste postavili na navojnoj šipki. Navoji matice, prilikom odvrtanja, će “ispraviti” početak navoja na navojnoj šipki. Na ovaj način ste napravili dobar početak navoja na navojnoj šipki koji omogućava lagano našrafljivanje matice. I to bi bio odgovor na pitanje sa početka teksta, kako preseći navojnu šipku?

Related articles