Kako radi jednoručna baterija za lavabo

07/08/2018 Kako radi? 5712 Views
Ako ste se pitali šta se dešava kada povučete ručicu na jednoručnoj bateriji, evo odgovora.

Verovatno je svako od nas imao priliku da bar jednom u životu koristi jednoručnu bateriju. Pre nekoliko decenija ovaj sistem je zamenio klasičnu česmu sa virblama.


Popračni presek jednoručne baterije

Njenje prednosti su očigledne. Jednostavna je za korišćenje, može lako da se podesi bilo koja temperatura vode, koristi se kako u kupatilu tako i u kuhinji. Odlikuje se velikom pouzdanošću i dugim vekom trajanja. Ako ste se zapitali šta se dešava kada povučete ručicu, evo odgovora.


mešač vode u jednoručnoj bateriji za lavabo

Kada se skine ručica i zaštitna maska, na poprečnom preseku česme, vidite da je cela poenta u mešaču vode ili mešačkoj glavi kako se još naziva.


mešač za jednoručnu bateriju

Mešač vode je, u principu, jednostavna stvar. Sa donje strane se nalaze tri otvora. Kroz levi i desni otvor u mešač ulaze vruća i hladna voda a kroz srednji izlazi mešavina te dve.


poprečni presek i princip rada jednoručne baterije

Takođe, ako pogledate mesto na kome se nalazi mešač vidite da i na njemu postoji isti raspored otvora.


mešač vode za jednoručnu bateriju

Temperatura vode se podešava pomeranjem ručice levo ili desno. Pomeranjem ručice ka vrućoj vodi proširuje se otvor za dotok vruće vode a istovremeno se sužava otvor za dovod hladne vode čime se kao rezultat dobija na srednjem otvoru toplija voda. Naprimer, ukoliko želimo da na česmi pustimo hladnu vodu pomerićemo ručicu u krajnji levi položaj čime ćemo potpuno proširiti otvor za ulaz hladne vode u mešač a potpuno zatvoriti za ulaz vruće vode.


princip rada jednoručne baterije za lavabo

Hladna voda će kroz dovodnu cev proći kroz mešač i kroz sistem komora doći do cevi, a onda kroz perlator do Vaših ruku. Priznaćete, jednostavno a efektno.

Related articles