Kako radi termo-osigurač za potisni bojler

11/05/2018 Kako radi? 8390 Views
Nezaobilazni deo svakog potisnog bojlera je termo – osigurač. Od čega se sastoji i kako radi  možete videti ovde.

Pored provodnika i grejača koji čine električnu instalaciju u svakom potisnom bojleru u njemu postoji i nekoliko sigurnosnih elemenata. Jedan od njih je termo-osigurač.


termo-osigurač potisnog bojlera

Termo – osigurač je sigurnosni element u potisnom bojleru. Redovno stanje su mu kratko spojeni provodnici napajanja. Pri nedozvoljenom porastu temperature vode, ovaj element automatski razdvaja provodnike napajanja i time prestaje dalje grejanje vode u bojleru. Na taj način sprečava pregrevanje vode i porast pritiska u potisnom bojleru koji bi mogao da izazove eksploziju bojlera.


otvoren termo-osigurač potisnog bojlera

Kako radi termo – osigurač za potisni bojler? Kada se skine poklopac termo-osigurača  moguće je videti jednostavan mehanizam. Vidljiv je disk, kao i kod termostata za potisni bojler, u kojem se nalazi fluid koji se širi sa porastom temperature vode u bojleru. To širenje dovodi do pomeranja osigurača na gore koji dalje oslobađa kotvu. Kotva pod uticajem poruge prelazi u drugi krajnji položaj.


kotva termo-osigurača potisnog bojlera

Izgled kotve ispod mehanizma termo-osigurača je prikazan na slici


kontakti termo-osigurača potisnog bojlera

Sa druge strane kotva pokreće jedan drugi mehanizam. Njenim zakretanjem razdvajaju se kontakti koji spajaju izvor napajanja i grejač u potisnom bojleru. Obzirom da opruga kotvu čvrsto drži u tom položaju, automatsko uspostavljanje kontakata nije moguće čak ni kada temperatura vode u potisnom bojleru opadne ispod kritične.


kontakti termo-osigurača potisnog bojlera

Upravo ovo je napravljeno iz sigurnosnih razloga. Samo aktiviranje termo – osigurača ukazuje na kvar termostata koji nije prekinuo zagrejavanje vode na vreme. Po otklanjanju kvara moguće je aktivirati termo – osigurač zakretanjem kotve u smeru kretanja kazaljke na satu čime je ponovo uspostavljeno strujno kolo.

Related articles