Kako se prave papirni štapići za pletenje korpica

31/08/2019 Procedure , Za decu 5119 Views
Sigurno ste se već sreli sa lepim predmetima koji su napravljeni pletenjem papirnih štapića. Pogledajte kako se prave ti papirni štapići

Sigurno ste se već sreli sa lepim predmetima koji su napravljeni pletenjem papirnih štapića. Ovi predmeti, pored toga što izgledaju veoma dekorativno imaju i svoju namenu kao vazne, korpe za dekoraciju cveća, držači za olovke i sl. Pogledajte u nastavku kako se prave osnovni gradivni elementi ovih predmeta – papirni štapići


Potreban alat: makaze

Potreban materijal: novinski papir, drveni štapić, lepak


Novinski papir

Za pravljenje papirnih štapića potreban Vam je osnovni materijal – papir. Štapići se mogu praviti od bilo kog papira ali se najčešće koristi novinski papir zbog lake nabavke I male cene.


presavijanje novinskog papira

Novine dnevne štampe presavite na pola po dužoj ivici, kao na slici. Ukoliko koristite dnevnu štampu većeg formata onda presavijajte po širioj ivici.


presavijanje novinskog papira

Zatim još jednom presavite novine. Tako ste podelili novinski  papir na četiri ista dela.


sečenje novinskog papira makazama

Makazama isecite novine na mestima presavijanja


isečen novinski papir

I time ste dobili dugačke trake novinskog papira što je osnovni građevinski materijal za pravljenje papirnih štapića za pletenje korpica.


drveni štapić za ražnjiće

Sledeće što Vam treba je tanki štapić. U našem slučaju smo koristili drveni štapić za ražnjiće, ali mogu da se koriste i igle za pletenje različitih dužina I debljina


komad novinskog papira

Pre nego što počnemo da pravimo papirne štapiće hteli bi da skrenemo pažnju na jedan detalj. Od trake novinskog papira koje imaju beli rub, kao na slici, pravićemo bele štapiće a od traka koje nemaju ovu belu traku na ivici praviće se šareni štapići. Zbog čega je ovo važno? Prilikom farbanja papirnih štapića, beli štapići se mogu farbati gotovo bilo kojom farbom(prehrambene boje, farbe za jaja, vodene boje I slično), dok za šarene moraju da se koriste neke postojanije farbe.


uvijanje novinskog papira oko drvenog štapića

Pravljenje, odnosno uvijanje papirnih štapića počinje tako što se na jedan ćošak trake od novinskog papira postavi štapić. Ako zamislite sat vrh štapića će biti na 11 sati a ivica trake papira će biti na 12 sati.


pravljenje rolnice od novinskog papira

Držeći se toga polako počnite da namotavate papir oko štapića. Trudite se da papir bude sve vreme zategnut kako bi papirni štapić imao određenu čvrstoću. U početku Vam verovatno neće biti sve to lako postići, ali već posle nekoliko napravljenih papirnih štapića postićete rutinu.


lepljenje kraja štapića od novinskog papira

Kada namotate do kraja papirnu traku, na završni ćošak trake nanesite malo lepka a nakon toga uvite papir do kraja


papirni štapić za pletenje korpica

Vrlo lako ćete moći da napravite veliki broj ovih štapića koji se koriste za pletenje raznih oblika, vazni i posuda, kao što je držač olovaka od papirnih štapića.

Related articles