Kako skinuti španski zid?

15/12/2019 Procedure 33654 Views

Španski zid – nekada veoma popularan završni sloj prilikom obrade unutrašnjih zidova i to ne bez razloga. Prvi razlog bio je estetski, a drugi verovatno uvek presudan u odluci da se zidovi obrade na ovaj način je taj što se za nanošenje španskog zida zid nije morao tako dobro pripremiti kao za krečenje.


Potreban alat: špahtla

Potreban materijal: plastična kofa, četka, voda


španski zid

Na taj način štedelo se i vreme i novac. Ali sve dođe na naplatu pa tako i u slučaju španskog zida. Koliko je lako i jeftino staviti ga toliko je teško, sporo i skupo skinuti ga. Ukloniti španski zid možete na dva načina: struganjem ili ga poravnati smesom za španski zid, a nakon toga zid obraditi na uobičajeni način. S obzirom na to da je španski zid dosta neravan, u koliko izaberete drugi način, pripremite se da izdvojite značajnu sumu novca za materijal jer ćete ga potrošiti dosta kako bi ispunili neravnine i poravnjali zid.


kvašenje španskog zida vodom

U koliko se odlučite da španski zid uklonite struganjem pripremite se da potrošite dosta vremena na to. Za struganje španskog zida nema lakog načina ali evo nekoliko saveta koji će vam donekle ubrzati rad. Pre nego što počnete sa struganjem nakvasite zid vodom. Nije potrebno da odjednom kvasite ceo zid s obzirom na to da struganje ide sporo već je dovoljno da nakvasite jedan do dva kvadratna metra koja planirate da uklanjate. Nakon što ste nakvasili zid sačekajte malo da zid upije vodu pre nego što počnete da špahtlom uklanjate španski zid.


španski zid i dve špahtle

Kako odabrati špahtlu. Nemojte kupovati najjeftinije špahtle jer se prilikom rada mogu polomiti, a vi se možete povrediti. Bolje je nabaviti špahtle sa dobrom drškom, dobrog kvaliteta kako bi izdržale ovaj zahtevan posao. Kako bi sebi olakšali rad, špahtle možete dodatno naoštriti turpijom. Oštrite špahtle i u toku rada čim primetite da vam uklanjanje zida ide teže odnosno sporije.


struganje španskog zida

Kada se zid dobro natopio vodom, gurajte špahtlu paralelno sa podlogom na koju je nanet španski zid i tom prilikom pokušajte da špahtlu podvučete što dublje ispod španskog zida … 


skidanje španskog zida

… i da na taj način uklanjate što veće komade.Na delovima zida koji su bili zahvaćeni vlagom skidanje ide relativno lako i moguće je ukloniti i nekoliko kvadrata za jedan sat dok na ostalim mestima treba računati da će biti potrebno oko jedan sat rada za uklanjanje oko jednog kvadratnog metra španskog zida. Želimo vam srećan rad!

Related articles