Kako ušrafiti šraf u gipsani zid?

21/12/2019 Procedure 17210 Views

Pravljenje pregradnih zidova od gipsanih ploča je izuzetno lako i brzo i zbog toga se sve češće koriste u stambenim i poslovnim objektima. S druge strane ovakva vrsta zidova zahteva poseban pristup kada je su u pitanju naknadni radovi na njima kao što su npr: postavljanje instalacija ili kačenje polica, kuhinjskih i sanitarnih elemenata, slika i slično… U tim slučajevima glavno pitanje je kako ušrafiti šraf u gipsani zid?


Potreban alat: burgija, bušilica

Potreban materijal: tipl za gipsani


kako ušrafiti šraf u gipsani zid

Za svaki od ovih radova potrebno je u gipsani zid ušrafiti šraf o koji će se zakačiti potrebna konstrukcija ili predmet. Proizvođači gipsanih ploča i tiplova deklarišu maksimalno opterećenje ovakvog načina kačenja za pojedine debljine gipsanih ploča kao i za svaki tip upotrebljenog tipla za gipsane ploče. Svakako ova vrednost varira od upotrebljenih elemenata i načina montaže kao i razdaljine između šrafova pa u koliko želite da okačite nešto teško potrebno je da detaljo proučite proizvođačke specifikacije svakog pojedinačnog elementa, a maksimalna težina koju možete okačiti biće najmanja težina koju može nositi svaki pojedinačni element. U ovoj foto priči prikazaćemo vam kako ušrafiti šraf u gipsani zid.


bušenje gips kartonskog zida

Za početak je potrebno da na mestu gde planirate da postavite tipl i šraf probušite rupu. Rupu bušite bušilicom na kojoj je isključena vibracija. Prečnik burgije treba da bude prilagođen prečniku tipla.


postavljanje tipla u gips kartonski zid

Nakon što je rupa probušena, pripremite odgovarajući tipl…


postavljanje tipla u gips kartonski zid

…pritisnite ga sa strane kako bi ste mogli da ga postavite u izbušenu rupu… 


postavljanje tipla u gips kartonski zid

… i postavite ga u rupu. Tipl će u rupu ući lagano do pred kraj. Na poslednjem santimetru tipl ima rebra koja će se kako ga utiskujete u rupu urezati u gipsani zid. Ovo je važno zbog toga jer obezbeđuje da se tipl ne okreće oko svoje ose dok šrafite šraf. Na taj način šraf gužva deo tipla koji se nalazi u zidu, a zgužvana plastika onemogućava lako izvlačenje šrafa iz zida prilikom kačenja tereta na šraf. Ukoliko Vam je teško da utisnete tipl u gipsani zid poslužite se čekićem, ali ipak čekićem udarajte požljivo jer gipsana ploča je prilično krhka.


kako ušrafiti šraf u gipsani zid

Kada je tipl postavljen do kraja u predviđenu rupu, akomulatorskom bušilicom ili šrafcigerom ušrafite šraf koji će na ovaj način čvrsto stajati u gipsanom zidu.

Related articles