Kako zameniti cilindar brave?

21/12/2019 Popravke , Procedure 13391 Views

S vremena na vreme desi se da ključ više ne otvara bravu onako kako bi trebao, lako i glatko već zapinje i neće da se okrene iz prvog pokušaja. U slučaju da nije u pitanju loše narezan ključ ovaj problem rešavamo zamenom uloška brave. Cilindar brave se veoma lako zamenjuje, pogledajte uputstvo korak po korak.


Potreban alat: šrafciger

Potreban materijal:


uložak brave

Zamena uloška brave radi se i u slučaju kada se izgubi ključ, kada ne želimo da nek ko je do tada imao pristup prostorijama i dalje može da uđe, itd.


demontaža ukrasne maske sa brave

Najčešće nije potrebno skidati ukrasnu masku brave i kvaku ali u nekim slučajevima to može biti lakši način za vađenje dotrajalog cilindra. Nakon skidanja ukrasne maske i šrafa za obezbeđenje uložak brave samo izvučemo iz njegovog ležišta. Naravno za ovo nam je pootreban ključ.


cilindar brave

Ključ je potreban kako bi se omogućilo vađenje starog i postavljanje novog uloška brave i to na sledeći način: – kada je ključ u bravi u vertikalnom položaju, zasun (na slici obeležen strelicom) malo viri iz uloška brave. Zbog toga uložak brave nije moguće niti postaviti niti ukloniti bez ključa.


uložak brave

– kada se ključ malo zakrene (kao na slici), zasun se povlači u telo uloška brave i omogućava postavljanje odnosno vađenje uloška brave iz brave.


uložak

Po principu koji je opisan postavite uložak brave u za to predviđeno mesto na bravi.


uložak

Okretanjem ključa proverite da li zaključavanje funkcioniše


montiranje uloška na vratima

i kada se uverite da je sve u redu šrafcigerom pritegnite šraf koji učvršćuje uložak brave za bravu.


gotov posao

Na kraju vratite ukrasnu masku brave i kvake i cilindar brave je promenjen.

Related articles