Karfiol

11/04/2019 Bašta 3683 Views
Svako ko je pravio turšiju zna da je to nezamislivo bez karfiola. Pored toga, ova biljka iz roda kupusa, se koristi za spremanje raznih jela. Saznajte još nešto o uzgoju ove interesantne biljke

Svako ko je pravio turšiju zna da je to nezamislivo bez karfiola. Pored toga, ova biljka iz roda kupusa, se koristi za spremanje raznih jela. Uglavnom, karfiol je vezan za mediteransko područje. Svojim prisustvom je uticao na razvoj mediteranske kuhinje. Njegova bela glavica se smatra veoma kvalitetnim povrćem zbog visokog sadržaja proteina i vitamina C. Pošto ima malu kalorijsku vrednost nezaobilazan je deo dijeta. Karfiol je korisna namirnica i dobar prirodni lek za prevenciju mnogih bolesti kao i čistač organizma od štetnih materija.


Karfiol

Karfiol pripada porodici kupusa, pa su mu slični uslovi potrebni za rast i razvoj. Važno je da karfiol bude zasađen u rano proleće, tri do četiri nedelje pre poslednjeg prolećnog mraza. Ako karfiol ostane u bašti dugo, i dočeka toplo vreme, može poprimiti veoma gorak ukus.


Karfiol

Seme karfiola treba da počne da klija u zatvorenoj prostoriji, osam nedelja pre poslednjeg očekivanog prolećnog mraza. Mladice se presadjuju u baštu oko tri nedelje pre poslednjeg očekivanog mraza. Mladice treba da u to vreme budu visoke oko 15cm. Pre sadnje otkinite najniže listove i zasadite karfiol na rastojanju od oko 50 cm u pripremljenu zemlju u bašti. Pokrijte koren zemljom, pažljivo pridržavajući donje listove da ih ne zatrpate. Kada ste ovo završili, napravite prsten od zemlje oko svake biljke kako bi zadržavao vodu.


Karfiol

Kako se dobija bela boja glavice? Kada su glavice izmedju 7 i 12cm prečnika, treba da ih pripremite za beljenje. Sladak ukus karfiola i bela boja glavice može se dobiti zaštićivanjem glavice od sunca u određenom periodu. Zaštitom glavice od kiše postiže se manja podložnost truljenju. Zaštita od sunca i kiše vrši se na taj način što se lišće veže iznad glavice karfiola. Drugi metod je da otkinete jedan spoljni list i da njime kompletno obložite glavicu. Oba metoda dozvoljavaju cirkulaciju vazduha oko glavice. Proverite da niste previše čvrsto vezali lišće jer bi ovo moglo da onemogući prolaz vazduha kao i da uspori dalji rast glavice. Beljenje traje od 5 do 8 dana. Neke vrste karfiola imaju lišće koje raste tako da ih štiti od sunčeve svetlosti pa nije potrebno preduzimati nikakve mere kako bi se sačuvala belina glavice. U zavisnosti od vrste karfiola koju imate, braćete ga kada glavice budu izmedju 15 i 30 cm u prečniku. Trebalo bi da oberete karfiol pre nego što se pupoljci otvore. Ako se ovo dogodi karfiol će početi da gubi svoj slatki ukus. Kada berete odsecite koren što bliže glavici. Karfiol donosi plod 60 dana nakon sadnje.

Related articles