Katapult od drvenih štapića

18/07/2020 Projekti , Za decu 2529 Views
Deca naprosto mrze pregled grla kod doktora i one drvene štapiće. Oslobodite ih ovog straha tako što ćete zajedno, od njih, napraviti nešto interesantno, naprimer mini katapult.

Da li ste primetili da deca na pregledu kod lekara najviše mrze, pregled grla. Čim ugledaju da lekar uzima drveni štapić počinje nervoza, meškoljenje i smišljanje kako da ovo izbegnu. Oni se ustvari najviše plaše upravo tog drvenog štapića jer ga povezuju sa nelagodnosti koju su imali u ranom detinjstvu kada je prvi put vršen pregled grla. Najbolji način da se oslobode ovog neopravdanog straha da pokažete da ovi štapići mogu biti vrlo korisni i zanimljivi. Napravite katapult od drvenih štapića.


Potreban alat: termo-lepak

Potreban materijal: drveni štapići, gumice, plastični čep, plastični klikeri


drveni štapići i gumice

Za pravljenje katapulta od drvenih štapića potrebno Vam je, naravno, drveni štapići kojima lekari pregledaju grlo i to 7 komada. Još Vam je potrebno i nekoliko gumica kojima ćete spojiti štapiće.


4 drvna štapića

Za početak uzmite četiri drvena štapića…


spajanje drvenih štapića gumicom

I spojite ih tako što ćete namotati gumicu na jedan kraj


spojeni štapići uz pomoć gumice

Isto to napravite i na drugom kraju. Na ovaj način ste spojili četiri šrapića u jednu grupu.


spajanje drvenih štapića gumicom

Ostavite ovo po strani i uzmite preostala dva štapića, i vežite gumicu na jednom kraju. Na ovaj način ste spojili dva štapića na jednom kraju.


spajanje drvenih štapića gumicom

Sada raširite slobodne krajeve ova dva štapića i između ugurajte grupu od četiri štapića koja ste prethodno fiksirali, kao na slici.


spajanje drvenih štapića gumicom

Unakrsnim vezivanjem gumice učvrstite štapiće u ovom položaju. Već ste dobili osnovu katapulta.


katapult od drvenih štapića

Svaki katapult ima korpu u koju se stavlja projektil, pa moramo to napraviti i na ovom. Za to će poslužiti plastični čep. Na jedan krak katapulta nanesite malo termo-lepka


katapult od drvenih štapića

… a zatim zalepite plastični čep. Gledajte da čep ne zalepite do same ivice drvenog štapića. Ostavite malo mesta za prst kojim ćete da zapinjete katapult. Zadržite čep u tom položaju dok se lepak ne ohladi i očvrsne.


katapult od drvenih štapića

I to je to, katapult je spreman za rat protiv dečijeg straha od lekarskih drvenih štapića. Manju verziju ovoga možete napraviti i od štapića od sladoleda.

Related articles