Klijanje biljke

30/05/2020 Edukacija , Za decu 34515 Views
Ovaj eksperiment sa klijanjem biljke će biti veoma zanimljiv i poučan za decu.  Videće kako iz semena nastaje biljka, kako raste, šta joj je potrebno za rast i sl.

Eksperiment klijanje biljke će biti veoma zanimljiv i poučan za decu. Neka deca će prvi put videti kako iz semena nastaje biljka, kako raste, šta joj je potrebno za rast i sl.


Potreban alat:

Potreban materijal: papirni ubrus, staklena tegla, pasulj


Četiri zrna pasulja

Za ovaj eksperiment možete koristiti seme bilo koje biljke. Mi smo odabrali pasulj. Potopite pasulj u vodu na nekoliko sati. To će aktivirati proces u zrnu pasulja koji dovodi do klijanja biljke.


motanje ubrusa

Sledeće što treba da napravite je mesto gde će biljka da klija. Urolajte papirni ubrus, kao na slici…


stavljanje ubrusa u staklenu teglu

I postavite ga u manju staklenu teglu. Možete koristiti i druge materijale koji su mekani i upijaju vodu, naprimer vata ili nešto slično.


zrno pasulja natopljeno u vodi

Kada se površina pasulja “nagužva” zrno je spremno za naš eksperiment. Time je ljuska pasulja oslabila i klica će je lakše probiti.


stavljanje pasulja u teglu

Uz pomoć olovke postavite pasulj između stranice tegle i ubrusa, negde na sredini visine tegle.


sipanje vode u ubrus

Sipajte vodu do nivoa od 2 cm od dna tegle. U toku klijanja voda će isparavati i dolevanjem održavajte ovaj nivo. Voda će putovati do vrha papira i održavati ga vlažnim, što su idealni uslovi za klijanje biljke. Teglicu stavite na toplo i svetlo mesto (ne direkto na sunce) i gledajte kako biljka klija.


klijanje biljke1. dan

Već na kraju prvog dana će se pojaviti klica na sredini zrna pasulja.


klijanje biljke2. dan

Drugog dana će klica porasti skoro do samog dna teglice, odnosno dodirnuće nivo vode. Iznenađujuće je koliko biljka brzo raste, zar ne?


klijanje biljke3. dan

Trećeg dana se na klici formira mali koren. Horizontalno, duž cele klice, izbijaju žile korena.


klijanje biljke4. dan

Četvrtog dana klica počinje da se izvija na gore, koren je još više razgranat


klijanje biljke5. dan

Petog dana biljka se oslobađa opne zrna pasulja


klijanje biljke6. dan

Šestog dana iz opne pasulja se u potpunosti oslobodila stabljika sa dva listića i uspravila. Ova faza rasta je i najdinamičnija. U roku od 24 časa veličina biljke se višestruko povećala. Ovde je važno napomenuti da biljka sve vreme za rast koristi hranjive materije iz zrna pasulja koje smo posadili. Ove zalihe će potrajati još nekoliko dana i iniciraće još veći rast biljke. Nakon toga prestaje faza klijanje biljke i ako biljka ne nađe hranjive materije iz zemlje, uginuće. Da bi deca mogla da prate i rast biljke, presadite je u plastičnu čašu ili saksiju. Deca će bilju čuvati, održavati, zalevati i pratiti kako se biljka razvija i raste. Mala deca će vrlo rado brinuti o biljci, a to su i prve lekcije o odgovornosti.

Related articles