Kockice

24/06/2018 Projekti 4847 Views
Kockice se koriste u mnogim društvenim igrama. Ako želite da se pohvalite sa kockicama koje ste sami napravili, onda je ovaj tutorijal za Vas.

Kockice se koriste u mnogim društvenim igrama. Ako želite da se pohvalite sa kockicama koje ste sami napravili, onda je ovaj tutorijal za Vas.


Potreban alat: Šubler, olovka, ugaonik, bušilica, turpija, šmirgl papir, čekić, plastična posuda

Potreban materijal: Drvena letvica, bakarni provodnik, jaja, lepak za drvo, lak za drvo


Drvena letvica

Za početak treba Vam letvica čiji je poprečni presek kvadratnog oblika. Od vrste drveta i veličine letvice zavisiće i konačni izgled kockica. Za ovu priliku smo koristili jelovinu, mekano drvo, lako za obradu.


merenje širine drvene letvice uz pomoć šublera

Kako sve stranice na kockici moraju biti iste, u otvor šublera uhvatite širinu letvice…


Odmeravanje na drvenoj letvici uz pomoć šublera

… i prenesite je po dužini letvice.


crtanje linije na drvenoj letvici uz pomoć olovke i ugaonika

Sledeće što treba da uradite da povučete liniju normalnu na ivicu letvice. To ćete najlakše uraditi uz pomoć ugaonika, kao na slici. Za više kockica prenesite izmerenu dužinu više puta. Preporuka je da između linija ostavljate po 1 mm kako se prilikom sečenja  ne bi poremetile dimenzije kockica.


šmirglanje drveta

Nakon toga sledi šmirgl papir. Ako pravite više kockica (npr. za igru Jamb je potrebno pet kockica) korisno ih je učvrstiti stegom, kao na slici i odjednom šmirglati sve kockice.


provera pravog ugla drvene letvice uz pomoć ugaonika

U toku i nakon šmirglanja proveravajte da li su sve stranice kockice pod pravim uglom.


merenje drvene letvice uz pomoć šublera

Takođe morate da proverite da li su dimenzije svih stranica iste.


čekić, lenjir i drvene kockice

Sledeće što treba da uradite je da obeležite tačke na kockicama. Najlakše ćete to da uradite ako pratite ovaj plan.


obeležavanje tačkica na drvenoj kockici uz pomoć markera

Kada ste obeležili mesta na kockici gde trebaju da budu tačke možete da ih označite na više načina. Granica je samo Vaša mašta.


obeležavanje tačkica na drvenoj kockici uz pomoć uputača za glave šrafova

Naprimer, možete da uzmete alat za upuštanje glava šrafova i njime izbušiti plitke ali široke rupe.


drvena kockica

Kasnije rupe ofarbajte u crnu boju. Naravno, ne mora da bude crna, to zavisi od Vašeg izbora jer kocka koju napravite je svakako unikat.


Obeležavanje tačkice na drvenoj kockici uz pomoć lemilice

Tačkice se mogu označiti i pomoću pirografije. Pirografija je tehnika slikanja na drvetu. Pomoću posebnog alata, pirografa, se crta slika na drvetu tako što se spaljuje njegova površina. U nedostatku pirografa može da posluži i obična lemilica.


guljenje izolacije sa kabla

Ako ste za neku egzotičniju varijantu onda obratite pažnju na uputstvo koje sledi. Najpre skinite izolaciju sa kabla u dužini od nekoliko santimetara…


tri bakrene žice

Tako da ostanu goli bakarni provodnici.


turpijanje bakarne žice

Zatim isecite provodnike na dužinu od nekoliko milimetara. Nakon toga, turpijom izravnajte krajeve odsečenih komada bakarne žice.


bušenje drvene kockice

Na označenim mestima, bušilicom izbušite rupe sa burgijom prečnika 1 mm. Dubina rupa treba da odgovara dužini pripremljenih bakarnih žica. U ovom slučaju je korišćen provodnik poprečnog preseka 1.5 mm2 Ako želite veće tačke na kockici koristite provodnik većeg preseka.


ukucavanje bakrenog provodnika u drvenu kockicu

Sada u pripremljene rupe, čekićem, ukucajte bakarne provodnike.


drvena kockica

To uradite sa svim tačkicama. Nakon te faze kockica bi trebala da izgleda kao na slici.


drvena kockica

Ono što zatim sledi je šmirglanje. Generalno, kockicu možete ostaviti i sa oštrim ivicama ali zbog boljeg kotrljanja preporučljivo je zaobliti ivice. Primetili ste da tačkice od bakra imaju, naravno, boju bakra i nemaju odgovarajući kontrast sa svetlim drvetom. Ukoliko ste koristili neko tamno drvo Vaš posao je što se tiče ovog dela završen. Međutim, na svetlom drvetu mnogo je bolje da su tačkice tamne boje. Bakar ima jednu karakteristiku da pri izloženosti vazduhu stvara patinu na svojoj površini. Prvo crnu a onda zelenu. Ako ostavimo prirodi da završi ovaj deo čekaćete godinama pa i decenijama da se to dogodi.


drvena kockica u plastičnoj posudi

E, sada interesantan deo sa hemijom. Postoje hemikalije koje ovaj proces završavaju veoma brzo. Međutim, postoji nešto nadohvat ruke što može isto tako efikasno da završi ovaj proces. Dakle potrebna Vam je neka posuda koja može da se hermetički zatvori. Npr. plastična kutija u kojoj se drže namirnice u frižideru. U nju stavite drvenu kockicu.


drvena kockica i kuvana jaja u plastičnoj posudi

Nakon toga tvrdo skuvajte dva jajeta i isecite ih na četvrtine. Jaja morate da ogulite i isečete još dok su vruća. Potom ih stavite u plastičnu kutiju oko drvene kockice.


plastična posuda

Nakon toga dobro zatvorite kutiju i ostavite je tako oko sat vremena. Gasovi koji su stvoreni tokom kuvanja jajeta sada veoma brzo reaguju sa bakrom u kockici i tokom te hemijske reakcije stvara se crna patina na površini bakra.


drvena kockica sa crnim tačkicama

Nakon sat vremena izvadite kockicu iz kutije i… Razlika je očigledna.


drvena kockica na štapiću

Sledeća, i poslednja faza je lakiranje. Lak će zaštititi drvo i dati kockici glatkoću i sjaj. Lak se, obično nanosi četkom ali za lakiranje malih predmeta je pogodan jedan drugi način koji daje izuzetne rezultate. Za ovo je potrebno da kockicu (lepkom za drvo) pričvrstite za štapić. Metalni, drveni, svejedno. Mi smo koristili štapiće za ražnjiće.


lakiranje drvene kockice

Kada ste to obezbedili držeći kockicu na štapiću prosto je potopite u lak. Radite to polako kako se ne bi stvarali balončići u laku.


sušenje laka na drvenoj kockici

Kada izvadite kockicu iz laka zabodite štapić uspravno tako da se višak laka, sa kockice, slobodno sliva preko štapića. Ovo je i najvažnija uloga štapića. Ukoliko ne bi postojao ovaj kontakt i mogućnost da višak laka otekne, stvarale bi se kapljice laka na kockici.


kockica

Posle sušenja prvog sloja laka sva vlakna drveta na kockici su uspravljena. Tada se ona finim šmirgl papirom odstrane. Kockicu vlažnom krpom očistite od prašine i ponovite postupak sa umakanjem u lak. Lakiranje i sušenje kockice ponovite nekoliko puta. Što više puta ponovite nanećete deblji sloj laka koji će površini kockice dati staklasti efekat.

Related articles