Koji kućni aparat je najveći potrošač struje

19/06/2021 Ekonomija 4227 Views
Koji kućni aparat je najveći potrošač struje

Kućni električni aparati su stvari koje nam, umnogome olakšavaju život ali kada na kraju meseca dođe račun za struju shvatate da olakšanje u životu ima cenu. Ipak, postoji način da sve to zadržite ali da Vas manje košta. Svi znamo ko su najveći rasipnici bojler, električni šporet… ali da li ste znali da nekoliko osnovnih kućnih uređaja kao što su TV, vešmašina, frižider i sl. potroši oko 55% mesečne struje u Vašem domaćinstvu. Jasno je da bi Vam zamena starih električnih uređaja novima koji imaju visoku ocenu energetske efikasnosti donela značajne finanskijske uštede na mesečnom nivou. Ipak, retko ko je u mogućnosti da kupi sve nove električne uređaje ali možda bi se našlo novca za promenu jednog. Saznajte koji kućni aparat je najveći potrošač struje u Vašem domaćinstvu.


Kompjuter

5. mesto.

Kompjuter – možda je teško poverovati da će se ovaj uređaj naći na listi pet najveći potrošač struje u stanu ali… U proseku računar potroši oko 7% električne energije. Dosta nas ima običaj da računar stalno radi pa kada Vam nešto zatreba on je dostupan odmah bez čekanja onih “predugih” pola minuta da se sistem podigne. Jedan od najboljih saveta za uštedu energije je da računar držite uključenim samo kada nešto radite na njemu.


Rerna

4. mesto.

Rerna – zbog svojih jakih grejača razumljivo je da je veliki potrošač ali činjenica je da rernu, relativno, retko koristimo pa se smatra da ona, na mesečnom nivou i nije tako veliki potrošač. Statistika kaže da rerna u ukupnom računu za struju učestuje sa našto malo iznad 8%. Da bi maksimalno smanjili potrošnju struje u rerni izbegavajte otvaranje vrata dok rerna peče. Iako je korisno povremeno “virnuti” u rernu kako se meso ne bi prepeklo ili kore za kolače presušile, svako otvaranje vrata za posledicu ima gubitak 20% akumulirane toplote u pećnici koje ona, pogađate mora nadoknaditi “sagorevanjem” dodatne struje. Takođe, i zaprljana pećnica može da troši malo više struje. Ostaci masti i drugih nečistoća na stranicama rerne se ponašaju kao toplotni izolator što za posledicu ima potrošnju dodatne struje. Higijena je svuda važna pa i u Vašoj rerni.


vešmašina

3. mesto.

Mašina za pranje veša – U tesnoj borbi za drugo mesto veš mašina je ipak osvojila bronzanu medalju. U ukupnom trošku za struju na nju otpada 11.8%. U nekim porodicama gde ima više članova veš mašina se češće koristi i ovaj procenat može da bude i veći, ali u proseku skoro 12%. Za uštedu energije na ovom uređaju je preporuka koristiti samo kratke programe sa što manjom temperaturom vode jer na zagrevanje vode ode najveći deo potrošene energije veš mašine. Ukoliko veš mašina osetljivu odeću, u kojoj ste se znojili, efikasno opere na 30 stepeni celzijusa zaista nema potrebe “iskuvavati” peškire kojima ste se obrisali posle tuširanja samo zato što su pamučni i mogu da se peru na visokoj temperaturi.


ruter

2. mesto.

Pripravnost kod TV i rutera – Verujemo da je ovo najveće iznenađenje za Vas. Ukoliko TV i ruter za internet držite u pripravnosti (standby) oni će potrošiti 12% električne energije na mesečnom nivou. Iznenađenje je utoliko veće što ovi aparati uopšte nisu veliki potrošači ali oni rade 24 sata svaki dan u mesecu i tako uspeju da potroše neverovatnih 12% električne energije na mesečnom nivou. Ukoliko možete da se odreknete udobnosti uključivanja televizora pomoću daljinskog upravljača eto Vam načina da uštedite deo el. energije. Takođe, nije zanemarivo i koji televizor imate. Televizori sa LED tehnologijom troše 25% manje energije od televizora sa LCD tehnologijom a čak 40% manje od televizora sa plazma ekranom.


najveći potrošač struje

1. mesto.

Frižider/zamrzivač – Kombinovani frižider – zamrzivač je nesumnjivi kralj potrošnje na ovoj listi. U mesečnom računu za struju učestvuje sa preko 30% i kao takav je najveći potrošač struje čime je izborio zaslužno prvo mesto. Kao i kod mesta br. 4 frižider na prvi pogled nije veliki potrošač ali je problem što on radi 24 sata 365 dana u godini. Ukoliko bi se odlučili za zamenu jednog potrošača sa novim, energetski efikasnijim, to bi svakako bio frižider/zamrzivač jer najefikasniji frižideri sa energestkom klasom A+++ troši 80% manje električne energije u odnosu sa frižidere D klase. Takođe, svojim ponašanjem, možete još dodatno da smanjite troškove. Izbegavajte nepotrebno otvaranje vrata kao i predugo držati otvorena vrata. Svakako je bolje smisliti šta Vam treba iz frižidera nego da otvorite vrata i onda razmišljate šta Vam se jede. Druga greška je odlaganje vruće ili tople hrane u frižider. Tada frižider ulaže dodatni napor da ohladi hranu i pri tome troši dodatnu energiju. Preporuka je da se hrana najpre ohladi na sobnu temperaturu pa tek onda odloži u frižider.

Related articles